Ik vrees dat het kassahokje uit het straatbeeld gaat verdwijnen. Het loket waar de fan zijn ticket verwerft, verliest steeds meer aan functie. Bij veel clubs is hij al ingeruild voor een piepend hek met tourniquetjes. “Houd de streepjescode tegen de lezer. Heeft u klachten, stuur dan een appje naar de helpdesk.” Lang leve de vooruitgang.

Als groundhopper stond ik voor honderden kassahokjes. Heel vaak vergaapte ik mij aan de schitterende bouwsels waar clubs hun tickets aan de man brachten. Van de ‘boshokjes’ bij Telstar tot de houten keet van FC Dordrecht. En van de tafel met kaartjes in Gibraltar tot het minuscule venstertje bij Slavia Praag. In alle gevallen genoot ik van de lokale situatie. Maakte ik foto’s. En ging ik met mijn zojuist verworven toegangsbewijs het stadion in.

Kassahokje

In sommige gevallen verwierven kassahokjes een zekere status. Zo vormen de kassahokjes van SC Amersfoort op Sportpark Birkhoven de laatste herinnering aan de periode waarin betaald voetbal werd gespeeld in de Keistad. Inmiddels worden ze gebruikt als ballenhok voor de plaatselijke hockeyclub. Dat doet echter niets af aan hun historische waarde.

Ook bijzonder is het kassahuisje uit het Zuiderpark. Nadat ADO Den Haag naar het stadion in het Forepark was verhuisd, kwam een actie op gang om het monumentale bouwwerk te redden. Uiteindelijk werd het hele geval met haar drie loketramen naar de nieuwe locatie verplaatst.

Komende maand ga ik met een code in de wallet van mijn mobiele telefoon naar het EK in Amsterdam. Nederland – Oekraïne. Blieb blieb blieb. Licht op groen. U mag naar binnen. Met weemoed blader ik intussen door de albums met kaartjes die ik over de hele wereld bij kassahokjes van echte mensen overhandigd kreeg.

Natuurlijk ben ik een oude zeikerd. Maar voetbal blijft voor mij een gevoelskwestie. Liever in de regen voor een vervallen kassahokje, dan vijf muisklikken op een grijze laptop.

Op vrijdag 16 april is Voetballiefde zonder grenzen van Hans Douw verschenen. Deze maand schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw