Wat afgelopen zaterdag in Stade de France niet lukte, lukte vandaag drie jaar geleden wel: Liverpool won in Madrid de Champions League, mét keeperstrainer John Achterberg op de bank. In Metropolitana, het stadion van Atlético, werd Tottenham Hotspur geklopt, met 2-0. Volgens de bookmakers was deze Champions League overwinning voor Liverpool geen zekerheidje. Daarom was de apotheose die volgde ongekend, in het spelershotel, in het vliegtuig, maar ook in de stad Liverpool zelf, waar 750.000 mensen zich opmaakten om de dag erna naar de rondtour van de spelers te gaan kijken.

De apotheose bij de spelers was mede zo groot, omdat het seizoen ervoor de finale op een knullige manier werd verloren. Liverpool speelde in de Premier League in het seizoen 2017-2018 geen absoluut topseizoen en eindigde als vierde, achter Tottenham Hotspur (derde), Manchester United (tweede) en kampioen Manchester City, dat op 100 punten finishte, maar liefst 25 meer dan Liverpool.

Maar Europees beleefde Liverpool wél een topseizoen. In de knock-outfase van de Champions League werden achtereenvolgens FC Porto, Manchester City en AS Roma verslagen. In de finale, in het Olympisch Stadion van Kiev op 26 mei 2018, wachtte Real Madrid.

Karius

Het werd een anticlimax. Al vroeg in de wedstrijd moest Liverpool-aanvaller Mohamed Salah zich geblesseerd laten vervangen, na een overtreding van Sergio Ramos. In de tweede helft wilde Liverpool-doelman Loris Karius de bal in het spel brengen, maar zag daarbij Real-spits Karim Benzema over het hoofd. De Fransman kreeg de bal na de uitgooi van Karius tegen zijn voeten en zag vervolgens hoe die langzaam over de lijn in een leeg doel rolde: 1-0.

Sadio Mané maakte gelijk, maar daarna scoorde Real Madrid nog twee keer door invaller Gareth Bale. De eerste met een geweldige omhaal, de tweede met een houdbaar afstandsschot, waarbij Karius de bal door zijn handen liet glippen. Het was de tweede fout van de Duitse doelman, die tijdens het seizoen van trainer Jürgen Klopp de voorkeur had gekregen boven Simon Mignolet. Karius speelde in de knock-outfase van de Champions League ook alle andere wedstrijden, maar juist in de finale ging hij voor het oog van de wereld opzichtig in de fout.

Dunne lijn tussen topprestatie en flater

Dat een keeper een eenling is, een individualist die zich volledig op zijn eigen prestatie moet concentreren, komt het meest duidelijk aan het licht als er iets niet gaat zoals verwacht. Waar een doelman bij een knappe redding veel lof ten deel valt, daar krijgt hij de hoon van het publiek over zich heen bij een blunder. De lijn tussen een topprestatie en een flater is soms erg dun.

John Achterberg, zelf zwaar teleurgesteld door het resultaat, had als keeperstrainer de schone taak om Karius na de verloren Champions League-finale op te lappen. “Ik was na de wedstrijd als eerste bij hem op het veld. Ik was natuurlijk ook niet blij, maar op dat moment moet ik professioneel zijn. Welke keeper het is, maakt niet uit voor jou als keeperstrainer. Je vormt een team met je keepers: je wint met z’n allen, en je verliest met z’n allen.”

“Ik wist hoe hij zich moest voelen en heb geprobeerd hem op te beuren. Hij zat op de grond. Ik heb tegen hem gezegd dat hij op moest staan, dat hij sterk moest zijn en naar de andere spelers toe moest gaan. Er was niks aan te veranderen, dus hij moest een sterke mentaliteit tonen. Je weet het nooit precies, waaraan iets ligt. We hadden alles zo goed mogelijk voorbereid, daaraan lag het niet. Als trainer is het wel zo dat je daarná niet veel meer kunt doen: de spelers staan in de wedstrijd op het veld, zij moeten het op dat moment uitvoeren. Dat kan goed gaan, maar het kan ook weleens fout gaan. En dan moet je jezelf weer zien op te richten.”

“Wat we op dat moment nog niet wisten, was dat Karius nogal last had van een botsing met Sergio Ramos, op het moment dat het nog 0-0 stond. Hij kreeg van Ramos, die eerder dus al Mohamed Salah uit de wedstrijd had geholpen, bij een duel een knal op zijn hoofd. Karius is de week erna naar een specialist in de Verenigde Staten geweest, en die constateerde dat hij een lichte hersenschudding had. Dat kan dus wel van invloed zijn geweest; Karius maakt normaal niet van die fouten. Hij is echt wel een goede keeper. Maar ja. Aan de uitslag verander je niets meer…”

Lees het opmerkelijke verhaal van John Achterberg, een Utrechts jochie uit de Bokkenbuurt, bij een van de grootste clubs ter wereld, in Missie aan de Mersey, verkrijgbaar in de Staantribune Webshop.

Missie aan de Mersey - John Achterberg