Red Star is de op een na oudste profclub van Frankrijk. De club werd in 1897 opgericht door Jules Rimet, de latere FIFA-president. In de jaren twintig won de club vier keer de Coupe de France. Ook was Red Star medeoprichter van de Franse profcompetitie in 1932.

Daarnaast lopen beide wereldoorlogen als een rode draad door de geschiedenis van de club. De Nederlander Karel Heijting vocht met zijn Parijse ploeggenoten aan de zijde van het Franse Vreemdelingenlegioen in de Eerste Wereldoorlog. Het Stade Bauer vormde een schuilplaats voor het Franse verzet in WO II. Dat verzet werd aangevoerd door oud-speler Rino Della Negra. Hij werd in 1944 doodgeschoten en een van de tribunes is naar hem vernoemd. Verder bracht de club vele Franse internationals voort.

De rijke historie biedt houvast voor de toekomst, want Red Star wankelt. De laatste hoofdprijs dateert alweer van 1942. En de laatste maal dat de club uitkwam in Ligue 1 was in 1975. Sindsdien pendelen Les verts et blancs vooral tussen het tweede en derde niveau. Maar ook de vergetelheid is Red Star niet vreemd, met zelfs een uitstapje naar het zesde (!) niveau tussen 2003 en 2005.

Antifascisten

“Nog altijd vormen antifascisten en aanhangers van extreemlinkse partijen en organisaties een deel van onze aanhang. Maar de meeste supporters zijn vooral hardwerkende arbeiders uit de wijk, op zoek naar ontspanning”, benadrukt David Bellion. De oud-speler van Manchester United, Sunderland en Bordeaux sloot in 2016 zijn carrière af bij Red Star. Hij is sindsdien als creative director de rechterhand van eigenaar Patrice Haddad.

Wie een rondgang maakt langs de tribunes en de tegenover het stadion gelegen bar L’Olympic bemerkt snel dat het Stade Bauer een plek is waar fans, behalve de liefde voor Red Star, ook hun maatschappelijke idealen uitdragen. Dankzij het alternatieve imago van de club en de relaxte sfeer op de tribunes, staan hipsters er gebroederlijk naast leden van Antifa.

Lees het hele artikel over het bewogen bestaan van Red Star, geschreven door redacteur Martijn Schwillens, in Staantribune #16, na te bestellen in de Staantribune Webshop (ook mogelijk in het speciale Valentijnspakket!).

Foto: Bob Thomassen