Limburger Roberto Pennino, kind van een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder, had in 1978 een loyaliteitsprobleem. Aan het WK van dat jaar namen zowel Nederland als Italië deel. Zijn ouders waren beiden voor Nederland, tot zijn verbazing. Zijn broer en hij waren voor Italië. Nederland versloeg in dat toernooi Italië, door doelpunten van Ernie Brandts en Arie Haan. Voor het WK van 1982 plaatste Nederland zich niet, maar Italië is er wel bij. Dat maakte de keuze in huize Pennino eenvoudiger.

De Italianen worden zelfs wereldkampioen door in de finale West-Duitsland te verslaan. Daar zag het in het begin van het toernooi niet naar uit. Italië begon met drie gelijke spelen (tegen Polen, Peru en Kameroen), maar versloeg vervolgens Argentinië, Brazilië en in de halve finale Polen.

Paolo Rossi

Topscorer van het toernooi werd de spits van Italië, Paolo Rossi. Diens deelname aan het WK was lange tijd onzeker geweest. Zijn naam werd namelijk genoemd in het grote wedschandaal, Totonero. Rossi werd geschorst, maar kon nog wel naar het toernooi. Hij heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend. Rossi werd niet alleen topscorer van het WK, hij werd vervolgens ook uitgeroepen tot speler van het jaar. Maar dé grote man achter het Italiaanse succes was toch bondscoach Enzo Bearzot. Die nam belangrijke beslissingen door sommige oudere spelers, zoals Facchetti en Mazzola, niet te selecteren. Bearzot maakte van zijn selectie een groep, die voor elkaar door het vuur ging. En nog steeds met elkaar contact heeft.

Crisis in Italië

Het wereldkampioenschap voetbal in 1982 kwam als geroepen voor Italië. Het land verkeerde in een crisis. De moord op oud-premier Aldo Moro in 1978 door de terroristische Rode Brigades, was nog lang niet verwerkt. Er heerste onzekerheid in Italië, die versterkt werd door een aanslag op 2 augustus 1980 in het treinstation van Bologna, die 85 mensen het leven kostte. Een paar weken daarvoor was een vliegtuig op weg van Bologna naar Palermo nooit aangekomen. Waarschijnlijk was het vliegtuig door een raket uit de lucht geschoten. Er waren 81 slachtoffers te betreuren, onder wie 13 kinderen. De aardbeving in Zuid-Italië op 23 november 1980, waarbij 2.700 doden vielen, kan ook toegevoegd worden aan het lijstje rampzalige gebeurtenissen van dat jaar.

De dolle vreugde in Italië kan ik me nog goed herinneren. We waren vlak na de finale op vakantie in de Laars. Dat de beruchte overtreding van de West-Duitse keeper Schumacher tegen Battiston tijdens dat toernooi in de halve finale plaatsvond, was ik even vergeten. Maar de auteur vertelt het verloop van het toernooi nauwgezet en haalt zo de belangrijke gebeurtenissen weer naar boven.

Italië 1982

4 van de 5 ballen

Origineel en goed geschreven document, op basis van veel interviews. Je krijgt vanzelf zin in het nieuwe voetbalseizoen. Met een WK voetbal, al heeft de keuze voor het organiserende land wat discussie opgeleverd… Het lijkt erop dat de familie Pennino ook dit keer niet hoeft te kiezen. Italië heeft zich niet geplaatst.

Conclusie: 4 van de 5 ballen!

Italië 1982
Azuurblauwe Voetbaltriomf
Roberto Pennino
Uitgever Edicola
272 pagina’s + 16 fotopagina’s
ISBN 978-94-93259-63-8
€22,50, verkrijgbaar bij onder meer Bol.com.