Wim Jansen die de grasmat van De Kuip betreedt, dat was altijd de normaalste zaak van de wereld. Op 7 december 1980, vandaag veertig jaar geleden, was er echter een marginaal verschil: Mister Feyenoord, die vijftien seizoenen in Rotterdam-Zuid speelde, droeg het shirt van Ajax. Eén toeschouwer in het besneeuwde Rotterdam kon het niet verkroppen, zijn held in het tricot van de aartsrivaal. Die ontgoocheling uitte hij door een ijsbal te gooien in de richting van de Ajacieden.

De met frustratie gevulde ijsbal landde uitgerekend op het oog van Wim Jansen, de man die deze middag voor het eerst tegen zijn geliefde Feyenoord speelde. Staantribune zocht de ‘ijsbalgooier’ een paar jaar gelden op. Spijt? “Nee joh, dat was echt werelds.”

Ajax-gezin

De inmiddels 48-jarige Youseph Buhsina ging al van kleins af aan, opgetuigd met sjaaltjes, naar De Kuip. Dit leverde hem zijn eerste bijnaam op: De Mascotte. De liefde voor Feyenoord zit diep bij de Rotterdammer. “Het is iets wat je ademt. Clubliefde is gewoon iets dat door je aderen stroomt. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik dit ooit voor een andere club zou voelen. Je hebt wel eens van die figuren die na een slecht seizoen ineens beslissen voor een andere club te zijn. Ongelooflijk.”

Buhsina komt eigenlijk uit een Ajax-gezin. “Mijn vader was voor die club en mijn opa voor Ajax in het kwadraat. Maar ik was vroeger nogal een dwars ventje. Ik werd als klein jochie een kant op gedreven, waardoor ik juist voor de andere richting koos. Zo kreeg ik al vroeg door mijn opa een Ajax-placemat onder mijn snufferd geduwd. Je begrijpt dat deze niet lang heel bleef. Het zat erg diep bij mijn opa. Zo was er een seizoen dat de schaal naar Amsterdam ging. Iedereen was welkom om mee naar de Chinees te gaan, de complete familie. Behalve ik dan.”

IJsbal

Op de bewuste zondag in 1980 werd de twaalfjarige Mascotte omgedoopt tot de beruchte IJsbalgooier. Het was de debuutwedstrijd van Jansen voor Ajax, die na een seizoen bij de Washington Diplomats, op voorspraak van zijn vriend Johan Cruijff, naar Amsterdam was gehaald.

Dat moet niet prettig geweest zijn voor uw Feyenoord-hart.
“Nee, absoluut niet. Wimpie moet de kolder in z’n kop hebben gekregen toen hij bij Ajax tekende. Schitterend dat hij dan zijn eerste wedstrijd z’n rentree maakte in De Kuip.”

Het lukte je niet om je woede te beheersen?
“Het duurde en het duurde maar, voordat die spelers het veld opkwamen. Ik begon met een grote sneeuwbal, maar die werd steeds kleiner. Ik bleef kneden tot ik op een gegeven moment een kleine ijsbal overhield. Toen kwamen die Ajacieden het veld op en gooide ik hem richting alle spelers. Ik wierp hem echt met een boogje, niet eens zo strak. Ik zie hem nog gaan. Bam! Die ijsbal belandde recht op het oog van Wim Jansen. Dat bedenk je toch niet? Lag hij daar gestrekt.”

En wat gebeurde er toen?
“Toen hep Wimpie nog even gespeeld, geloof ik. Hij moest er al vrij snel uit, omdat hij een flinke zwelling onder zijn oog had opgelopen. Iedereen in het publiek gniffelde wat. ‘Wie heeft er gegooid?’ vroeg iedereen. Toen bleek het De Mascotte te zijn. Ik kon meteen alles krijgen: frikandellen, cola, friet, iedereen bood me van alles aan.”

Confrontatie met Jansen

Na zijn voetballoopbaan keerde ‘Stille Wim’ terug in de technische staf van Feyenoord. In 1991, ruim tien jaar na het incident, werd de geboren Rotterdammer benoemd tot hoofdtrainer, als opvolger van de mislukte Zweed Gunder Bengtsson. Vervolgens was hij technisch directeur van de Rotterdammers en in 2008 keerde hij nog even terug in De Kuip als assistent-trainer van Gertjan Verbeek.

Heb je Wim Jansen wel eens gesproken over die ijsbal?
“Toen hij later terugkwam in de technische staf van Feyenoord, heb ik hem er wel eens op aangesproken en verteld dat ik die ijsbal had gegooid. Hij vertelde me toen dat hij het eigenlijk wel prima vond om die dag niet te spelen. We wonnen namelijk overtuigend met 4-2. Hij was totaal niet boos. Ik denk dat hij zelf wel besefte dat hij verkeerd zat.”

Tot op de dag van vandaag begrijp je nog steeds niets van zijn beslissing om voor Ajax te kiezen?
“Nee, voor mij is de logica daarin niet te herkennen. Als supporter is Feyenoord till you die een belofte aan jezelf. Bij spelers zitten er allerlei agenten en managers tussen, iedereen is te veel gefocust op geld. In die tijd bleef je loyaal, zoiets deed je gewoon niet.”

Maar je hebt nooit spijt gehad van je daad?
“Nee joh, dat zal ik ook nooit hebben. Het was gewoon werelds en zo’n beslissing als hij maakte, doe je gewoon niet. Wim weet het zelf ook. Hij is niet voor niets teruggekomen in de technische staf. Hij heeft het hart op de goede plek. Jansen had gewoon een moment van verstandsverbijstering en tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik hem heb kunnen wakker schudden.”