De meeste gasten van de boekpresentatie van Hotseknotsbegoniavoetbal, de biografie van Bert Jacobs (1941-1999) van schrijvers Michiel Kraijkamp en Ferry Reurink, bleven afgelopen zaterdag hangen totdat de tap van de voetbalkantine van SV Zandvoort dichtging – geheel in de geest van de voormalige voetbaltrainer, die wel van een ‘neutje’ hield maar veel meer was dan een ‘feestbeest’.
Het was een mooie nostalgische en drukbezochte bijeenkomst op het fraai gelegen Sportpark Duintjesveld, waar Jacobs als jongetje zijn eerste schreden op het voetbalveld van Zandvoortmeeuwen zette, de club die later met vv Zandvoort’75 fuseerde tot het huidige SV Zandvoort. Onder anderen Co Adriaanse, Frans Thijssen, Leo van Veen, Han Berger, Marco Cabo, Mario Eleveld, Coocky Voorn en andere bekendheden uit de voetballerij, zoals Tom van Hulsen, schrijver van Het Geheim van Ipswich en Missie aan de Mersey, waren aanwezig bij de presentatie, die werd geopend door Jim Holterhuës, hoofredacteur van Staantribune en uitgever van het maar liefst 336 pagina’s tellende boek.
Biografie
“Zo’n drie jaar geleden vertelde mijn collega Joris van de Wier dat Michiel Kraijkamp, eindredacteur van enige boeken van Joris, bezig was met de biografie van Bert Jacobs. Of dat niet iets voor Staantribune zou zijn. Ik moest een nanoseconde nadenken. Daarin dacht ik: Bert Jacobs – kleurrijke man – trainer met wie Vitesse promoveerde naar de eredivisie, meteen Europees voetbal haalde én de bekerfinale tegen PSV – en is hij niet op een fiets een discotheek in Arnhem binnengereden? Na die ene seconde dacht ik: doen.”
Nu het boek eenmaal uit is, denkt de hoofredacteur er heel anders over, vertelde Holterhuës. “Wat ik vooraf dacht, was maar voor een deel de waarheid. En daar ben ik achteraf erg blij om. Ja, Bert Jacobs was een kleurrijke man en zijn grappen en grollen, zoals het serveren van een maaltijd hondenbrokken als een bord goulash en het incident met de fiets, staan ook zeker in dit boek. Maar nu heb ik het boek een paar keer gelezen heb, is mijn conclusie: Bert Jacobs was veel meer dan dat. Mensen die later een mooie carrière zouden hebben als trainer, zoals Louis van Gaal en Co Adriaanse, spreken lovend over zijn vakmanschap.”
“En ja, met Vitesse behaalde hij successen”, vervolgde Holterhuës. “Maar die behaalde hij ook bij Roda JC, Fortuna Sittard, Sparta, Seiko in Hongkong en RKC, op een ander niveau. Het is zeker geen Vitesse-boek, ondanks de clubvoorkeur van de schrijvers. Ook bij Roda is Bert nog steeds een icoon. En bij de rivaal uit Sittard is hij ook nog altijd geliefd. Net als bij FC Utrecht, waarvan hij de eerste trainer was. Ik ben blij dat het een compleet en respectvol boek over het leven en de carrière van Bert Jacobs is geworden. En geen opeenstapeling van anekdotes”, zo complimenteerde hij de beide schrijvers, die onder een daverend applaus naar voren werden gehaald.
Ervaringen
Auteurs Michiel Kraijkamp en Ferry Reurink vertelden vervolgens over hun ervaringen bij het werken aan de biografie. “Opvallend was hoeveel mensen uit de voetbalwereld graag hun verhaal wilden vertellen. Ook mensen die liever niet meer in de publiciteit willen, zoals voormalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers”, vertelde Reurink. “Voor Bert – of Bertus, zoals intimi hem noemen – doe ik het graag, hoorden we vaak”, zei zijn collega Kraijkamp. “En dat was niet alleen omdat mensen hem graag mochten, maar ook omdat Bert gewoon een heel goede coach was, die z’n tijd ver vooruit was met zijn aanpak. Jacobs staat vaak bekend als iemand die de gekste dingen uithaalde in trainingskampen, maar hij was óók iemand die bij spelers thuis op bezoek ging als het even tegenzat. Dat deed niemand in die tijd.”
“Dankzij Bert raakte ik besmet met het trainersvirus. Hij vertelde er met zoveel passie over, dat wilde ik ook”, vertelde Han Berger, aan wie een van de twee eerste exemplaren werd uitgereikt. Volgens de oud-trainer van onder meer FC Utrecht, FC Groningen en Fortuna Sittard, zou Jacobs ook in deze tijd nog steeds een toptrainer zijn geweest. “Al is de voetballerij in veel opzichten veranderd in vergelijking met de periode waarin Bert actief was.”
Dromen over Oranje
“Vooral door de invloed van sociale media denk ik dat je je als coach bepaalde dingen die Bert deed, tegenwoordig niet meer kunt permitteren”, zei Berger, die vereerd was met de ontvangt van het eerste exemplaar. “Maar dat Bert met zijn voetbalopvattingen, peoplemanagement en unieke karakter in deze tijd ook een succesvol trainer zou zijn geweest, staat voor mij als een paal boven water, zoals ik ook in het voorwoord van het boek heb geschreven.”
Volgens Berts stiefzoon Ralph Hundscheid, aan wie het andere eerste exemplaar werd uitgereikt, droomde Jacobs stiekem van het Nederlands Elftal. “We hadden het er heel vaak over. Hij vroeg zich echt af hoe het zou zijn uitgepakt als hij zijn voetbalvisie en insteek had kunnen uitvoeren met allemaal toppers om zich heen. Ik denk dat Bert wel klaar voor Oranje of een topclub was geweest. Alleen de topclubs wellicht niet voor hem, haha. Dan had hij zich te veel moeten conformeren en dat was niks voor Bert.” “Ik ben ervan overtuigd dat z’n reputatie als feestbeest de hoofdreden is waarom Bert nooit een kans heeft gekregen om een topclub te trainen”, aldus een stellige Berger.
Na het officiële gedeelte van de boekpresentatie ging de borrel met familieleden, oude vrienden en bekenden van Jacobs nog een paar uur door, met wedstrijdbeelden en interviews uit zijn trainerscarrière op de achtergrond. Sommigen van hen bezochten tot slot van het graf van de kleurrijke trainer uit Zandvoort, die in 1999 overleed. En 23 jaar later alsnog – en geheel terecht – een biografie heeft gekregen.
Hotseknotsbegoniavoetbal – Voetbalhumor van Zandvoort tot Hongkong, de biografie van Bert Jacobs, is onder meer te bestellen in de Staantribune Webshop.
Beelden presentatie: Coen Koppen Fotografie