Holland Sport was een beroemde, of beter gezegd, beruchte vereniging. Vijftig jaar geleden fuseerde de Scheveningse profclub met ADO tot FC Den Haag. Daarmee was het gedaan met profvoetbal op sportpark Houtrust.

In de tien jaren voordat eredivisievoetbal de maatstaf was geworden op Houtrust, was Holland Sport-supporter en -kenner Hans de Jager er al kind aan huis. Net zoals zoveel andere Scheveningse schooljongens uit die tijd ging hij aan de hand van zijn vader mee naar de profclub. “In die tijd (1958, red.) mocht je als kind gratis mee met je vader. Toen was ik acht jaar.”

“Als mijn vader niet kon, ging ik toch, maar liep dan met een ander ouder iemand mee. Die speelde dan voor mijn vader. De spelers die ik op het veld zag, kende ik ook uit de buurt, mannen als Cees IJspelder, Gerrit Beekhuizen of Jan Teske. Die waren semiprof en werkten ernaast. Je wist ook waar ze woonden. Beekhuizen, bijvoorbeeld, werkte op het strand en daar zag je hem dagelijks. Op het veld viel hij op omdat hij altijd heel bruin was.”

Scheveningen

“Holland Sport was een Scheveningse club en geen Haagse”, klinkt het vastbesloten. De Jager wijst naar een foto waar Houtrust op te zien is. “Ik stond altijd aan de zeekant, daar stonden de echte Schollekoppen (bijnaam voor Scheveningers, red.). Dat was altijd een beetje een ander publiek dan aan de zijde van de Sportlaan aan de overkant. Dat vak was niet mijn vak.”

Niet alle Scheveningers konden op zondag een wedstrijdje van de club zien. Net als vele andere vissersdorpen was het geloof een belangrijke factor in het leven van de kustbewoners. “Ik had een vriend en hij mocht niet naar Holland Sport. Dan stond hij over een hekje stiekem te kijken, terwijl hij eigenlijk rekening moest houden met de zondagsrust.”

Volksclub

Terwijl ADO in die tijd de club was voor de Haagse middenklasse, was Holland Sport meer een volksclub. “Het was fanatiek publiek”, weet De Jager. “Op het veld gooien van spullen was toen ook al populair. Dat is hier in Den Haag niet met ADO begonnen. Als Holland Sport was blijven bestaan, dan hadden we op Houtrust dezelfde rellen gehad als in de jaren tachtig en negentig in het Zuiderpark.”

“Het was een beetje aso wat er naar Holland Sport kwam. Er zijn meerdere wedstrijden gestaakt omdat er bier- of colaflesjes op het veld werden gegooid. Tegen Elinkwijk kwam de politie zelfs te paard het veld op. Je had nog wel respect voor die agenten, dan kroop je wel even weg.”

Meer over Holland Sport en de fusie met ADO tot FC Den Haag in Staantribune nummer 36, te bestellen in de webshop of verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune.

Opkomst en ondergang van Holland Sport