Gestraft worden door je club voor het maken van een winnende goal in een interland, het klinkt als onmogelijk. Toch gebeurde het de Zuid-Koreaan Ahn Jung-Hwan in de zomer van 2002. SportyTrader, dat bekend staat als specialist in voetbal voorspellingen, prognoses, quoteringen en overzichten van beste goksites en bonussen van goksites, blikt dit keer niet vooruit, maar kijkt terug op een opmerkelijk voetbalevenement.

Het is 18 juni 2002. Gastland Zuid-Korea neemt het in de achtste finale van het WK in het Daejeon World Cup Stadium op tegen Italië. De Italiaanse keuzeheer Giovanni Trapattoni laat onder meer Alessandro Del Piero, Francesco Totti, Paolo Maldini, Gianluigi Buffon, Christian Vieri en Gianluca Zambrotta aan de start verschijnen, terwijl ook de bank overloopt van kwaliteit met spelers als Gennaro Gattuso, Fabio Cannavaro, Filippo Inzaghi en Alessandro Nesta.

Guus Hiddink is de bondscoach aan de kant van Zuid-Korea. De achterhoeker beschikt over spelers die namen dragen als Lee Young-Pyo, Seol Ki-Hyeon, Kim Tae-Young, Lee Woon-Jae, Choi Jin- Cheul, Park Ji-Sung en nummer 19 Jung-Hwan Ahn. Dat Zuid-Korea zich überhaupt voor de achtste finale heeft geplaatst, is voor veel voetbalsupporters al een verrassing. Ook in het gastland zelf. In de groepsfase wordt er door Zuid-Korea met 2-0 gewonnen van Polen. Daarna wordt met 1-1 gelijkgespeeld tegen de VS en met 0-1 gewonnen van het Portugal van onder andere Luis Figo en Pauleta.

Ahn Jung Hwan

Een van de aanvallers aan de kant van Zuid-Korea is de 26-jarige Ahn Jung-Hwan. Hij wordt sinds twee jaar door het Italiaanse Perugia gehuurd van de club Busan uit Zuid-Korea. Perugia hoopte in de zomer van 2000 met Ahn wederom een Aziatische voetballer aan te trekken die net zo’n succes wordt als Hidetoshi Nakata. Laatstgenoemde kwam twee jaar eerder over uit Japan en werd een half jaar voor de komst van Ahn voor omgerekend 22 miljoen euro verkocht aan AS Roma.

Bij Perugia, destijds actief in de Serie A, blinkt Ahn echter niet uit. In 30 Serie A-duels maakt Ahn in twee seizoenen slechts 5 goals. Ter vergelijking: de spits van de Italianen, Christian Vieri, komt bij Inter tot 40 goals in diezelfde seizoenen.

Strafschoppen

De Italianen zijn de grote favoriet in de achtste finale in Daejeon, maar moeten na nog geen vijf minuten speeltijd een discutabele strafschop toestaan. Ahn Jung Hwan, de aanvaller die zo weinig indruk maakte bij Perugia, gaat achter de bal staan. Hij stuurt de bal de linkeronderhoek in, maar Gianluigi Buffon pakt de penalty. De ster van de Italiaanse Serie A, Christian Vieri, laat in de 18e minuut aan Ahn zien hoe het wel moet, wanneer hij een indraaiende hoekschop van Francesco Totti meedogenloos bij de eerste paal binnenkopt: 0-1.

De wedstrijd verloopt met kansen over en weer, maar met name de Italianen gooien de wedstrijd maar niet in het slot. Het is Christian Panucci die de bal in de 88e minuut ongelukkig klaarlegt voor Seol Ki-Hyoon, die de bal met links in de rechteronderhoek schiet: 1-1. De Zuid-Koreaanse supporters gaan uit hun dak. Een verlenging met golden goal is een feit.

Golden goal

Wat volgt is een intense verlenging, waarbij Francesco Totti voor een schwalbe in de zestienmeter een tweede gele kaart krijgt van scheidsrechter Byron Moreno, die op zo’n 35 meter van de situatie afstaat. Om het nog erger te maken voor Italië wordt een golden goal van Damiano Tommasi ook ten onrechte afgekeurd vanwege buitenspel. Beslissingen die de supporters van Italië tot op de dag van vandaag niet zijn vergeten. Dat scheidsrechter Moreno later geschorst zou worden voor onregelmatigheden tijdens wedstrijden die hij wereldwijd floot en zelfs 2,5 jaar vast zat in de VS na het smokkelen van heroïne, zal de pijn aan Italiaanse kant niet wegnemen.

Het is namelijk de 117e minuut wanneer de bal de zestienmeter wordt ingebracht. Jung- Hwan Ahn, de aanvaller die zo weinig indruk achterlaat bij zijn club Perugia en een strafschop miste in het begin van het duel, gaat op zo’n zeven meter van de goal de lucht in, torent boven niemand minder dan Paolo Maldini uit en zet zijn hoofd tegen de bal. De bal gaat richting de rechteronderhoek. Gianluigi Buffon gaat wel naar de hoek, maar is te laat. Het is 1-2 voor Zuid-Korea en de wedstrijd is direct afgelopen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FIFA World Cup (@fifaworldcup)

De capriolen van Luciano Gaucci

Wat volgt is een ware Zuid-Korea gekte, die tot het geboortedorp van Guus Hiddink reikt. In Varsseveld zullen wekenlang Zuid-Koreanen blijven binnenstromen. Waar heel Italië schande spreekt van het optreden van de arbitrage, heeft de voorzitter van Perugia, Luciano Gaucci, het echter gemunt op één persoon: zijn eigen speler Jung-Hwan Ahn. De zakenman en voorzitter van Perugia staat al jarenlang bekend om zijn capriolen. Hij brengt Perugia weliswaar van de Serie C naar de Serie A, maar zonder financiële schandalen gebeurt dat niet. Bovendien contracteert Gaucci onder meer Saadi al-Qadhafi, de zoon van de Libische dictator. En hij wil later ook de vrouwelijke voetbalster Birgit Prinz contracteren.

Na het duel Zuid-Korea – Italië maakt Gaucci echter ook buiten Italië naam met zijn capriolen. Gaucci vertelt de media direct na de achtste finale dat hij niet van plan is om het salaris van Ahn door te betalen en dat Jung-Hwan Ahn zich niet meer hoeft te laten zien bij Perugia. Reden? De voorzitter verklaart een Italiaanse nationalist te zijn en kan het niet verkroppen dat de Zuid-Koreaanse aanvaller, die volgens hem met open armen is ontvangen in Italië, hoogstpersoonlijk verantwoordelijk is voor de uitschakeling en vernedering van Italië op het WK.

Einde bij Perugia

Ahn hoeft het niet te proberen om nog maar één stap in Perugia te zetten. Een verhaal dat breed in de buitenlandse media wordt uitgemeten. Na flinke kritiek, onder meer van Guus Hiddink die het incident als ‘kinderachtig’ afschildert, worden de eerdere uitlatingen afgezwakt door Gaucci. De voorzitter verklaart in tweede instantie dat zijn woede niet ging om de goal van Ahn. Maar om gedane uitspraken van de Zuid-Koreaan waarin hij de voetbalnatie Italië zou hebben vernederd.

Een officiële verontschuldiging komt er echter nooit. Al biedt Perugia later toch een contract aan aan Ahn om langer te blijven. Laatstgenoemde weigert echter en zal nooit meer een stap zetten in
Perugia. De Zuid-Koreaanse held vervolgt zijn loopbaan in Zuid-Korea, Japan en China. En een kort uitstapje van een jaar in Europa, waarin hij voor de bescheiden clubs Metz en Duisburg uitkomt.

Perugia-voorzitter Gaucci bleef ook in de jaren na het WK in het Italiaanse nieuws verschijnen. De zakenman laat Perugia in 2005 failliet gaan, wordt beschuldigd van fraude, vlucht vier jaar naar de Dominicaanse Republiek om vervolgens nog drie jaar achter de tralies te verdwijnen in Italië. In het buitenland blijven Ahn Jung-Hwan en Gaucci ondanks hun pijnlijke relatie toch altijd innig verbonden. Door dat ene doelpunt op 18 juni 2002.

https://www.youtube.com/watch?v=-0KW0ILN0Qc