Een paar maanden geleden toog uw fotograaf tweemaal naar Nijmegen. Het lag toen bij de gemiddelde voetballiefhebber niet in de lijn der verwachtingen dat NEC in mei zou gaan promoveren. Ook niet bij stadionmanager Theo van Benthum, die een rustig jaar beleeft vanwege corona. Theo was zo aardig om ons toegang te geven tot de toren die ooit uitkeek over de oude Goffert.

We zijn op zoek naar overblijfselen van het stadion en die toren maakt nieuwsgierig. Ooit vond men in een van de vele kleedkamers van het Olympisch Stadion een hele berg posters van historisch belang en zoiets gonst in je achterhoofd bij het aanschouwen van zo’n bouwwerk dat de slopershamer heeft overleefd. Maar helaas, de toren kent geen verborgen hokjes of kamertjes.

Na het beklimmen van een nogal linke trap worden we wel beloond met een fraai uitzicht op de nieuwbouw die er inmiddels ook alweer 21 jaar staat, in de kuil die het oude stadion achterliet. En het Goffertpark natuurlijk. Ook komen we wel heel dichtbij de fraaie metalen vogel die aan de vlaggenmast hangt.

Voor onze halsbrekende toeren om op het dak van de toren te komen, maakten we al een rondje om het stadion. Om onverklaarbare redenen zijn sommige muurtjes gespaard gebleven. Maar ook pergola’s die de toegang tot de tribunes vormden, zijn er nog. En natuurlijk is de omtrek van het oude stadion nog altijd een bepalend element van de nieuwe Goffert. Het is mooi dat op deze manier historie bewaard blijft.

Je moet even goed kijken, maar voor een echte NEC-supporter moet het prettig voelen. Naast de toren staat nog een ander groot stuk van het stadion fier overeind. Pal tegenover de toren vind je een klassieke aflopende doorgang met daarboven de stadionklok en vreemd genoeg ook olympische ringen. De doorgang wordt nog altijd gebruikt, vertelt Theo. Als je er onderdoor loopt zie je nog treden van de oude tribune aan de lange zijde.

Al met al geen slechte oogst hier in Nijmegen, in een land waar men het liefst alles wat oud is wegwerkt of beter gezegd met de grond gelijk maakt. De ploegen van de eredivisie betreden volgend seizoen weer historische grond. Letterlijk, zo verklaart Theo, want het speelveld is geen millimeter verschoven sinds de oude Goffert nog stond.