Het klinkt bizar. Een Nederlander gaat voetballen in Italië, wordt daar landskampioen met AC Milan en prompt behoort hij ook nog tot de oprichters van Internazionale. Tegenwoordig zouden al die zaken puur voetbalgeluk zijn. In 1906 was het een klein onderdeel in de levenswandel van François (Frans) Menno Knoote. Voetbal was bijzaak voor de Hagenaar. De opera was zijn levenselixer. Hij was voor zanglessen in Italië.

Auteur Gideon van der Staaij heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Een biografie schrijven over een voetballer die weliswaar tot de top van het Nederlandse voetbal behoort, maar wel in de jaren dat er weinig over de sport geschreven wordt.

Er waren al dingen bekend over Knoote voordat Van der Staaij aan zijn boek begon. De finale om het Nederlands landskampioenschap dat hij met Victoria Wageningen behaalt, zijn Italiaanse (voetbal)avontuur en zijn huwelijk met de Canadese operazangeres Eva Gauthier. Tussen die bouwstenen moet de biograaf het cement leggen. Of beter gezegd: het cement dat gelegd moet worden, moet hij nog maken.

HBS

Dat is gelukt. Het belangrijkste bestandsdeel voor de auteur was HBS, de club waar hij in het bestuur zit en waar het voetballeven van de hoofdfiguur begint. Vervolgens zijn alle andere ingrediënten uit het leven van Knoote in juiste hoeveelheden de cementmolen ingegaan.

Enig probleem is dat er bij het bereiden van het cement ook wat zijtakjes zijn gemalen. Daardoor zitten er uiteindelijk een paar kleine scheurtjes in het bouwwerk dat Frans Knoote heet. Want hoewel de fundering stevig is, wordt vooral in het begin van het verhaal te veel gekeken naar de belevenissen van randfiguren.

Boek Frans Knoote

Toch maakt de auteur dat aan het einde van het boek goed. Want tijdens een speurtocht op een immense begraafplaats in Den Haag, vindt hij een met mos overwoekerde steen. Die grafzerk kan de druk die is ontstaat door de scheuren met gemak opvangen. Het is namelijk de laatste rustplaats van Knoote.

Frans Knoote – Het opmerkelijke voetballeven van de eerste Nederlandse voetballer in Italië

Boek Frans Knoote