Vandaag is een van de beste Nederlandse voetballers ooit, Frank Rijkaard, zestig jaar geworden. Van harte gefeliciteerd, Frank! Het was voor ons een mooie aanleiding om deze sierlijke speler op de cover van Staantribune nummer 43 te zetten. Frank Heinen schreef een prachtig portret over zijn voornaamgenoot, met als treffende passage: “Iedereen die het ziet, denkt hetzelfde: wat zou het geweldig zijn als-ie waar dan ook terugkeert. En wat is het geweldig dat-ie dat hoe dan ook niet doet.”

Uiteraard hebben we in deze editie nog meer ‘haakjes’. Zo bestaat FC Dordrecht dit jaar een halve eeuw. Diehard supporter Elisa Kuster schreef een verhaal over hoe het is om supporter te zijn van een club die meestal speelt in de ‘krochten van het betaald voetbal’, zoals ze zelf vaak gekscherend zegt.

Andy Capp is ook jarig, hij wordt 65 jaar. Andy wie? Je kent hem vast van de voetbaltribunes. Bovendien is het dertig jaar geleden dat Denemarken Europees kampioen werd. We blikken terug met onder anderen drie supporters.

Persija Jakarta – Persib Bandung

Maar natuurlijk hebben we ook onderwerpen zonder haakje. Zoals een verhaal over de heftige derby tussen Persija Jakarta en Persib Bandung in Indonesië. En Engeland-expert Joris van de Wier was op The Stanks, een zeer bijzonder veld in het uiterste noorden van Engeland, pal naast de middeleeuwse stadsmuren van Berwick-upon-Tweed.

Verder maken we in deze editie een virtuele wandeling door voetbalstad Amsterdam. En we spraken met voormalig doelman Sander Westerveld over het bijna-sprookje met Real Sociedad, precies twintig jaar geleden.

Andere rubrieken

Met veel schitterende fotografie van onder anderen Stuart Roy Clarke en Marco Magielse, die onder meer de stadions van Racing en KV Mechelen op prachtige wijze vastlegde en de kraker tussen KFC Vigor Wuitens Hamme en Sportkring Nieuwkerken Sint-Niklaas bezocht.

Ook vaste rubrieken als Het Seizoen, over FC Den Bosch in 1985-1986 (de ‘Panasonic-generatie’), De Goal (die van Wim Jonk tegen Torino dertig jaar geleden), Het Shirt (Italië, 1982), De Verzamelaar (een enorme verzameling voetbalpoppetjes) en de columns van Groundhopper des Vaderlands Hans Douw en Frank Heinen mogen uiteraard niet ontbreken in de 43ste Staantribune.

Bestel Staantribune #43, met Frank Rijkaard op de cover, in onze webshop!

Frank Rijkaard