Als supporter Roy Umans op de verbouwde VIP-tribune van Almere City FC zijn rechterbroekspijp oprolt en de tattoo van Thomas Verheydt langzaam zichtbaar wordt, groeit de glimlach op het gezicht van Verheydt. De spits van de eerstedivisieclub bewondert op het onderbeen van Umans zijn eigen lichaam. Met een hamer over zijn schouder is hij getatoeëerd bovenop de eerder gezette brandende politiewagen. Op z’n Haags: “Kickûh, man.”

Het ontwerp kende Verheydt al. Het is van Kamp Seedorf, een streetart-collectief uit Almere en Amsterdam dat wereldwijd kunstwerken op straat plaatst. Begin dit jaar maakte Kamp Seedorf een portret van Verheydt op een viaduct in het centrum van Almere. “Douglas, de tatoeëerder en ook Almere-supporter, werkt samen met Kamp Seedorf”, vertelt Umans. “Hij mag tien ontwerpen van ze gebruiken. Tony Montana en Gianluigi Buffon zijn getatoeëerd. En nu dus een tattoo van Thomas Verheydt.”
Verheydt, lachend: “Een mooi lijstje.”

Wat kostte het om de tatoeage te zetten? “Thomas Verheydt was niet zo duur, man. Negentig euro, volgens mij. Kreeg ik er ook nog een shirtje van Kamp Seedorf bij.”

Thomas, hoe reageerde jouw omgeving erop dat je nu bij iemand anders op het lichaam staat? “In de kleedkamer vonden ze het allemaal mooi. Mijn vriendin moest er ook wel om lachen. Is toch ook leuk?”

Ze dacht niet: wat is dat voor een mafketel? “Natuurlijk, ik heb nog niet zo heel veel wedstrijden hier gespeeld. Maar dit is toch gaaf?”

Tattoo Thomas Verheydt

Cult

Rondom Verheydt hangt al jaren een gevoel van cult. 1.92 meter lang. Stevige bouw. Markante kop. Recht voor zijn raap. Haagse tongval. Tot zijn 23ste nog amateurvoetballer en werkzaam als schilder. In combinatie met zijn garantie voor doelpunten (minimaal tien goals per seizoen) is Verheydt (28) altijd en overal populair. Dat was zo bij MVV, Crawley Town en Go Ahead Eagles. En dat is zo bij Almere City.

Maar Umans (26) is de eerste supporter die Verheydt heeft vereeuwigd op zijn lichaam. Bij Almere City vroegen ze zich voor de ontmoeting wel af ‘wie die lelijke harses op zijn lijf heeft staan’ en zijn ze ervan overtuigd dat hun spits de eerste eerstedivisiespeler is die bij iemand op het lichaam is getatoeëerd.

Plakplaatjes

“Toen-ie erop stond, werd ik op Instagram getagd door de tatoeëerder”, zegt Verheydt. “Of Roy geen toestemming had moeten vragen? Natuurlijk niet, joh. Hij moet lekker laten zetten wat-ie wil. Is toch mooi?” Verheydt heeft zelf ook een rijke verzameling plakplaatjes. “Ik zit helemaal onder. Mijn borst, mijn benen. Er zijn mensen die jarenlang nadenken over een tattoo. Ik niet. Net als anderen ben ik impulsiever. Ik zet snel een tattoo.”

Lees het hele verhaal, geschreven door Julian Droog, over deze bijzondere tatoeage, Thomas Verheydt en Almere City FC in Staantribune #32, te bestellen in de webshop of verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune.

Foto’s: Dirk-Jan van Dijk