Het EK 2020-circus startte dit weekend in Londen. Daarna ging het via Boekarest naar Amsterdam. In de ArenA was ik een van de 15.837 gelukkigen die een kaart had bemachtigd. EURO 2020 vindt plaats in Europa. En in het jaar 2021. Hoe vreemd klinkt dat allemaal. Nog los van corona, is mij al honderd keer gevraagd wat ik vind van een toernooi in elf landen.

Groundhoppers zijn altijd op zoek naar diversiteit. Vanuit dat perspectief biedt deze opzet kansen. Daarnaast spelen veel ploegen thuiswedstrijden. Dat geeft een bijzondere lading. Als twee elftallen op neutraal terrein spelen, vormt de locatie een minder grote factor. Dat is nu wel anders. Maar toch. Het uitsmeren van het wedsstrijdschema heeft niet alleen maar voordelen.

Bij het bezoeken van een groot toernooi gaat het niet alleen om het spel waarbij twee ploegen een rond voorwerp in een doel moeten schieten. Juist de symbiose van een voetbaltoernooi met een trots en vrolijk organiserend land is zo bijzonder. Iedere keer weer. Dit is het twaalfde EK of WK waar ik zelf bij aanwezig ben. In Duitsland, Amerika, Engeland, Frankrijk, Nederland, België, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Afrika en Rusland hadden ze alles uit de kast gehaald.

Stuk voor stuk waren de organisatoren gastvrij en gemotiveerd om hun land te laten zien. Het was een genot om deze plekken tijdens een groot toernooi te bezoeken. Deze dynamiek is nu voor een deel verwaterd. De spotlight wordt verdeeld over elf landen, waardoor deze minder krachtig is. De nadruk ligt meer op de wedstrijden zelf. Dat is op zich niet erg, maar het is daardoor meer een toernooi dan een evenement.

EK 2024

Per saldo kan ik goed leven met deze opzet. Voor deze keer dan. Het EK van 2024 vindt plaats in Duitsland. Dat is het land van de bockworst, de pretzels en de halve liters. Van de strakke organisatie, de vriendelijkheid en de behulpzaamheid. Die aspecten blijven nu op de achtergrond, want Duitsland is slechts een van de elf haltes in het EK 2020-circus. Over drie jaar is dat anders. Ik kan niet wachten!

Hans Douw is de Groundhopper des Vaderlands en schrijver van de nu al bestseller Voetballiefde zonder Grenzen, op dit moment alléén verkrijgbaar in de Staantribune Webshop.

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw