Vorige week vond in de sponsorruimte van de Adelaarshorst de presentatie van de allereerste Estadio plaats. Het begin van een reeks bookazines, gewijd aan één stadion. Bijna tweehonderd pagina’s met (veel) foto’s en tekst, waarin dus lekker diep kan worden ingegaan op het onderwerp. En waar kun je zo’n reeks beter mee beginnen dan met het nationale knuffelstadion in Deventer?

Wellicht op wat mensen uit Zwolle na zal iedereen het daarover eens zijn. Fotograaf Marco Magielse dook in zijn immense archief en maakte het nodige nieuwe materiaal, schrijver Jan Willem Spaans schreef een aantal verhalen waarin het karakter van volksclub Go Ahead Eagles naar voren komt. De cultuurbewakers van Niet te Kraken leverden historisch materiaal aan en vormgeefster Laura Cornet gaf dit alles een kekke look.

De lancering mondde uit in een gezellige avond met een paar honderd voetballiefhebbers. Geen moeilijk gedoe, gewoon verhalen van oud-spelers Jan Groeneweg, Raimond van der Gouw en Sjors Brugge, Niet te Kraken vertelde over een episode uit de rijke historie van de club en stadionarchitect Martin Kleine Schaars over de verdere verbouwingsplannen, korte kennismakingen met de makers van het bookazine en natuurlijk de onvermijdelijke quiz. En natuurlijk was het schitterende Luciferstadion (meer in Estadio!) te bewonderen.

Presentator en Go Ahead Eagles-supporter Jeroen Heijink voelde zich als een vis in het water, Staantribune-hoofdredacteur Jim Holterhuës stond glimmend van genoegen Estadio’s te verkopen en Mr. Big Star Joris van de Wier, geestelijk vader van de nieuwe reeks, voorzag de boeken routineus van een krabbel. En als het de toehoorders te lang duurde, werd er al babbelend een nieuw pintje besteld. Iedereen verliet tevreden het pand.

Het mooiste compliment kwam van een diehard supporter van nota bene FC Twente: “We hebben enorm genoten van de diverse presentaties. Op zo’n avond blijkt dat clubvoorkeur helemaal niet in de ‘weg staat’, omdat we allemaal dezelfde passie hebben: het stadion, de plek waar het allemaal gebeurt!
Het boek geeft een uniek inkijkje in de wereld in en rondom de Adelaarshorst, prachtig weergegeven en beschreven.”

Wederom een geslaagd project van Staantribune. Op naar de tweede Estadio (die, dat kunnen we wel verklappen, overzees werd gemaakt)!

Estadio #1, geheel over de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles, is te bestellen in de Staantribune Webshop!