Europees voetbal is de welbekende kers op de taart. De euforie na het behalen van een Europees ticket. Voor de ene supporter is het vanzelfsprekend, voor de andere een uniek moment. Kijken naar een bak vol ballen op Eurosport of via de livestream van de UEFA. En dan is het zover. De tegenstander is bekend, de reis kan geboekt worden. Wij gaan Europa in. In deze serie van de podcast van Staantribune gaan we op zoek naar de mooie verhalen van supporters op hun Europese awaydays. In deze podcast staat FC Groningen in Europa centraal.

Het is volle bak aan tafel in het supportershome bij FC Groningen. Presentator Jeroen Heijink is in het gezelschap van Arnold Bloem, Klaas-Jan ter Veen, John de Jonge, Rob Groen en Martijn Schokkenbroek. Al deze heren zijn fanatiek supporter van de plaatselijke trots. En niet alleen in Groningen zelf, maar ook buiten Nederland. Hun leeftijd verraadt dat zij al mooie Europese herinneringen hebben gehad met de groen-witten.

Zo was Arnold nog in het oude Oost-Duitsland op bezoek in Erfurt en vertelt Klaas-Jan over een busreis naar Belgrado. En daarbij ook waarom hij zich moest verstoppen op het toilet na een aanval van de hooligans van Partizan. Rob kaart nog even de bijzondere buschauffeurs van deze busreis aan en John en haalt onder andere herinneringen op aan Florence en het stadion van Fiorentina. Verder vertelt Martijn over zijn bezoek aan VAC in Hongarije in de jaren ’90.

En wat is leuker: de voorpret, de trip of de wedstrijd? Waarschijnlijk weten we het antwoord al wel. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom via podcast@staantribune.nl. Beluister deze podcast over FC Groningen in Europa nu via Spotify of Apple Podcasts! Bekijk hier het overzicht met alle podcasts van Staantribune.

Foto: ProShots