Na 386 wedstrijden in vijftien seizoenen voor Telstar nam Frank Korpershoek (36) vorig seizoen afscheid als profvoetballer. Redacteur Julian Droog volgde Mister Telstar op zijn emotionele laatste wedstrijddag. “Juist door bij Telstar te blijven, heb ik zo veel mooie dingen meegemaakt.”

Thuis aan de keukentafel, zo’n drie uur voor de aftrap van de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax, voelt Korpershoek een ‘gek soort spanning’. “Omdat ik geen idee heb wat er zo allemaal gaat gebeuren.” Al de hele dag zijn er berichtjes binnengekomen. ’s Ochtends vroeg stond Radio 1 voor de deur voor een interview en om de haverklap belt de pakketbezorger aan. Ook nu weer. Als Korpershoek de net ontvangen doos opent, vliegt een heliumballon naar het plafond. Het kaartje ontroert hem.

Frank Korpershoek

Het is niet met voorbedachten rade dat hij vijftien jaar bij Telstar heeft gespeeld. Het is een combinatie van factoren die hem in Velsen-Zuid heeft gehouden. “De laatste jaren heb ik de ruimte en vrijheid gekregen om het te combineren met opleidingen en mijn trainerscarrière, eerst in de jeugd van een aantal amateurclubs en nu bij Ajax. Daarvoor heb ik in mijn ogen nooit een kans gehad op een serieuze verbetering qua club. Ik had wel een minimale stap kunnen maken, maar niet een grote stap omhoog. Had ik die kans wel een keer gekregen, had ik die wel gepakt. Zo eerlijk moet ik ook zijn.”

Avontuurlijk

Een avontuurlijke buitenlandse club, waar zoveel voormalige teamgenoten van hem op een gegeven moment voor kozen, is het ook niet geworden. “Velen hebben de gok gewaagd. De meesten hebben het niet gehaald, een aantal wel. Misschien dat ik daar zelf niet avontuurlijk genoeg voor ben geweest.”

Blijft over de top van het amateurvoetbal, waarin over het algemeen meer geld valt te verdienen dan in het rechterrijtje van de eerste divisie. “Dat heeft te maken met mijn absolute wil om het hoogst haalbare te halen. Ik heb het nooit voor het geld gedaan. Ik had veel meer kunnen verdienen als ik andere keuzes had gemaakt. Maar ik heb zo veel mooie dingen meegemaakt juist door bij Telstar te blijven. Dat vergeten veel mensen.”

Frank Korpershoek

Hij slikt. Al die mooie momenten lijken door zijn hoofd te schieten. “Ik heb mij altijd heel erg betrokken gevoeld bij iedereen om mij heen. Ik heb jongens geprobeerd te helpen in hun carrière door ze op de een of andere manier te raken, waardoor ze iets extra’s gingen doen. En ik heb altijd mijn best gedaan om ervoor te zorgen dat ik werd gezien als een enthousiast persoon, die ook buiten het veld klaarstond voor mensen. Ik ben betrokken geweest bij veel sociaal-maatschappelijke projecten. Bij sponsors. Dat zoveel mensen met wie ik in al die jaren heb samengewerkt nu iets van zich laten horen en zo hun waardering laten blijken, doet mij echt heel erg veel.”

Lees de hele reportage over de laatste ‘werkdag’ van Frank Korpershoek in Staantribune nummer 36, te bestellen in de webshop.

Frank Korpershoek

Beeld: Pieter Hoogeveen