De supporters van NEC zullen het seizoen 1996-1997 nooit vergeten. In die periode werd Bart de Graaff met zijn BNN shirtsponsor van NEC. Hoe een kleine man de voetbalwereld op zijn kop zette. “Ik zal niet zeggen dat de supporters Bart zagen als de redder van de club, maar ze droegen hem écht op handen.”

De jaren negentig waren ruige jaren op supportersgebied. Ook de fans van NEC, voornamelijk de jongens van de East Side, stonden niet bepaald bekend als koorknapen. “De supporters waren in die tijd vaker op het veld dan erbuiten”, vertelt oud-speler Luuk Maes. “Als aanvoerder heb ik ze meerdere malen weer terug naar het uitvak moeten dirigeren.”

De harde kern van NEC

Ook de jongens van de harde kern vielen als een blok voor de charme en het enthousiasme van De Graaff. Het leverde uiteindelijk een briljante uitzending op in zijn programma. Met een getekend ringbaardje en een zwarte pruik toverde hij zichzelf om tot een mini-Mari van de Ven. In die outfit en een extra hoog stemmetje ging hij naar de harde kern met het verzoek of hij ze een compleet andere look mocht aanmeten.

In de kleedkamer zaten de hooligans bij elkaar. Sommige droegen een bivakmuts om anoniem te blijven, terwijl andere juist trots waren om hun gezicht en lange mat te tonen. Een langharige Nijmegenaar sprak de volgende woorden in de camera: “We hebben een hechte groep. Daar ga ik voor dood. Als ik doodga, is het mijn droom om desnoods door een supporter van de tegenpartij te worden neergestoken. Zo ga ik dood, dat weet ik zeker.”

Hooligans in pak

Nadat de supporters hebben verteld over een treinsloping, stadionverboden en het bedreigen van een steward, laten ze zich door De Graaff opmaken, knippen en in een net pak hijsen. “Voor jou doen we alles, Bart”, zeggen ze in koor. De hooligans laten zich vervolgens in De Goffert op een elftalfoto zetten. “Een keer wat anders dan mijn trainingspakkie”, zegt er een. Een ander roept weer: “Ik vind het maar een apenpakkie. Nooit meer. Ik doe het alleen voor jullie.”

Volgens Van Campen was deze uitzending de grootste stunt van allemaal. “Het was de tijd van de lange haren en fuck alles. Als je het dan voor elkaar krijgt om de harde kern in een driedelig pak te hijsen en naar de kapper te sturen, dan ben je wel een grootheid. Het was briljant. Ik zal niet zeggen dat de supporters Bart zagen als de redder van de club, maar ze droegen hem écht op handen.”

Meer over het seizoen van Bart de Graaff bij NEC in Staantribune #41, te bestellen in de webshop of natuurlijk verkrijgbaar als eerste nummer bij een abonnement op Staantribune voor zes nummers per jaar.

Beeld: Pro Shots