Het Noord-Ierse Derry is in 1972 – onlangs vijftig jaar geleden – wereldnieuws als vreedzame demonstranten worden doodgeschoten door Britse militairen, een gebeurtenis die bekend zal komen te staan als Bloody Sunday. Amper een kilometer verderop vecht de plaatselijke voetbalclub Derry City voor zijn bestaan en besluit zich niet veel later terug te trekken uit de Noord-Ierse competitie.

In augustus 1969 merkt ook Derry City voor het eerst echt de gevolgen van de Troubles. De wedstrijd voor de Ulster Cup tussen Derry en Crusaders wordt geannuleerd. Volgens de Noord-Ierse voetbalbond IFA is het te gevaarlijk voor de club uit Noord- Belfast om af te reizen naar Derry.

Derry – Linfield

Drie maanden later mag Derry City, Noord-Iers landskampioen van 1965, pas weer een thuiswedstrijd afwerken. Clubs staan niet te springen om af te reizen naar Derry. De RUC verbiedt het fanatiek protestantse Linfield zelfs om een wedstrijd in Brandywell Stadium te spelen, nadat de laatste ontmoeting tussen beide clubs in Derry behoorlijk uit de hand is gelopen.

Zo’n honderd supporters uit de hoofdstad arriveren op een regenachtige zaterdag in januari 1969 per trein in Derry. De RUC escorteert de Linfield-supporters naar het stadion. Onderweg worden de nodige anti-katholieke liederen aangeheven en nabij het stadion worden de supporters belaagd met stenen, flessen en wat er ook maar door de lucht kan slingeren.

Het loopt helemaal uit de hand als Linfield-hooligans in het stadion een shirt van Celtic verbranden. Supporters bestormen het veld en de tribunes, en beginnen wederom te gooien met stenen en flessen. Vijf mensen moeten uiteindelijk met verwondingen naar het ziekenhuis worden overgebracht. Nog voor rust zijn alle uitsupporters het stadion uitgezet door de RUC. Het is meteen de laatste keer dat Linfield in de Noord- Ierse competitie Brandywell bezoekt.

Windsor Park

Het seizoen erop moet Derry voor zijn thuiswedstrijd tegen Linfield uitwijken naar het nabijgelegen unionistische stadje Coleraine. Alle overige wedstrijden mag de club nog wel afwerken op het eigen Brandywell. Als bij een wonder haalt Derry de bekerfinale. Amper tweehonderd supporters van Derry durven het aan om af te reizen naar Windsor Park, het stadion van Linfield en bovendien gelegen middenin unionistisch gebied.

Derry verliest kansloos met 3-0 van Distillery. Wrang genoeg zullen juist deze beide teams de Troubles keihard voelen. Nog hetzelfde jaar wordt het stadion van Distillery in West-Belfast in brand gezet. De club vertrekt na jaren van omzwervingen naar Lisburn.

Lees het hele achtergrondverhaal van Wouter Schollema over Derry City in Staantribune nummer 40, (na) te bestellen in de Staantribune Webshop. Of natuurlijk verkrijgbaar bij een abonnement, vanaf slechts € 49,95 voor zes nummers per jaar én andere voordelen.

Beeld: Marco Magielse