Als ik naar een onbewoond eiland zou worden verbannen en één ding mag meenemen, dan wordt het de Derde Bundesliga. De 3.BL is een competitie om van te houden. Er zitten traditionsverreinen in. Clubs uit zowel het voormalige West-Duitsland als uit de DDR. En hopeloos gevallen topclubs. De 3.BL voorziet in werkelijk alle behoeften.

In 2008 besloot de Duitse voetbalbond om een derde profniveau in te stellen. Dat betekende een verandering waar ik als groundhopper getuige van moest zijn. Ik checkte het programma van de eerste speelronde en koos voor een duel in de regio Ostfriesland. Kickers Emden tegen Wuppertaler SV. Dat ging ‘em worden.

Kickers Emden

Op zaterdag 26 juli stak ik bij Groningen de grens over en reed ik naar het centrum van de havenstad. Honderden in het blauw gestoken fans liepen daar al vrolijk rond. Ik voelde een opgewonden spanning. De etalage van de Konditorei lag vol met fel gekleurde Kickers taartjes. Ik bedacht mij geen moment en schoof gelukzalig tweeduizend calorieën naar binnen.

Bij het stadion heerste een feestelijke stemming. Het leek een beetje op de blije euforie die je ook wel bij nacompetitiewedstrijden voelt. De voetbalfans in Emden waren in het verleden niet bepaald verwend geweest. Maar vandaag zagen 4.279 toeschouwers een vermakelijke wedstrijd, die met 1-0 door de thuisploeg werd gewonnen. De Derde Bundesliga was gezond ter wereld gekomen.

Anno 2021 is Kickers Emden naar het vijfde niveau afgezakt, maar is de 3.BL nog springlevend. Vlak over de Nederlands-Duitse grens zijn clubs als MSV Duisburg, SV Meppen en KFC Uerdingen de moeite van het bezoeken meer dan waard. De Duitse voetbalcultuur is een van de mooiste ter wereld.

Mocht ik niet op een onbewoond eiland belanden, dan trek ik na corona weer zo snel mogelijk oostwaarts.

Op vrijdag 16 april is Voetballiefde zonder grenzen van Hans Douw verschenen. Deze maand schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw