Een faillissement is het ergste wat je kan overkomen als voetbalsupporter. Op sportief vlak is er echter niets erger dan dat je aartsrivaal op jouw veld kampioen wordt of promoveert. En dat was precies wat er kon gebeuren bij de Hamburg Derby tussen HSV en St. Pauli. Bij een overwinning waren Die Kiezkicker zeker van promotie en anders lag het aan wat Fortuna Düsseldorf deed tegen 1. FC Nürnberg.

De stand voorafgaand aan de Hamburg Derby:

1. St. Pauli 31-63
2. Holstein Kiel 31-61
3. Fortuna Düsseldorf 31-56
4. HSV 31-52

Simpele opdracht

Voor HSV is de opdracht simpel: winnen. Alleen dan is er nog een kans op de derde plek die recht geeft op de play-offs. Voor St. Pauli ligt er weinig druk op de wedstrijd. Zelfs bij een verliespartij promoveert het zeer waarschijnlijk naar de Bundesliga. Maar om dat te doen in het Volksparkstadion is een natte droom van veel supporters, legde Kiezkicker Sven ons eerder uit en dat begrijpen we.

Ik kan ook niets mooier bedenken dan promoveren op het veld van NAC en Jeroen hoopt PSV ooit kampioen te zien worden bij Ajax, Go Ahead te zien feesten bij PEC Zwolle, Liverpool de titel te zien grijpen bij Manchester United of Everton, Union Berlin in het Olympisch Stadion, Union St. Gillis op Anderlecht, Bayer Leverkusen bij de grote buurman uit Köln en wil dat Royal Antwerp voor carnaval zorgt op ’t Kiel.

Bij HSV zijn ze echter niet van plan om dat te laten gebeuren. Alles, maar dan ook alles moet uit de kast worden gehaald om die vernedering te voorkomen. De meeste supporters weten dat hun club waarschijnlijk weer niet gaat promoveren, maar het kleine broertje gaat dat ook niet doen in het Volksparkstadion. Dat kan niet en dat mag niet.

Volksparkstadion

Voor mij is het de eerste keer dat ik HSV zie. Ik ben überhaupt, jaja, nog nooit in het Volksparkstadion geweest en dat is heel gek. Niet alleen omdat HSV een heel grote club is, maar vooral vanwege 1988. Ik denk niet dat ik ooit zo blij ben geweest na een wedstrijd van het Nederlands elftal als na die 1-2 tegen West-Duitsland de dag dat het Volksparkstadion van ons was.

Vandaag dus de eerste keer naar deze heilige grond voor ons Nederlanders. Eerder op de dag hebben we van een St. Pauli-supporter gehoord dat het Volkspark geen mooi park is, maar dat vind ik wel meevallen. De wandeling door de bossen naar het stadion heeft wel wat. Zelfs bij deze wedstrijd zien we supporters door elkaar lopen, iets dat wij niet hadden verwacht bij zo’n beladen duel. Er wordt veel gezopen en de Pfandsammler doen gouden zaken vandaag.

Hamburg Derby

Niet alleen zijn mensen op zoek naar lege blikjes en flesjes, ook kaarten zijn veel gezocht. Vooral aan St. Pauli-zijde smeken veel mensen om een ticket. Op internet doen ze 400 euro per stuk. Wijzelf hebben gelukkig perskaarten, want anders hadden we hier ook met een bordje gestaan. Ondanks dat de sfeer gemoedelijk is, is er een enorme politiemacht op de been voor het geval het toch uit de hand loopt.

Festung Volkspark

Eenmaal in het stadion zoeken we snel onze plekken op, want we horen al een enorm kabaal. Er staat iemand door een megafoon te brullen en er wordt flink getrommeld. Vlak voordat de spelers het veld opkomen verschijnt er een enorme tifo achter het doel bestaande uit blauwe vlaggen die de Elbe moeten uitbeelden, een piraat in een boot, een grote schildering van het Volksparkstadion en een spandoek met de tekst ‘FESTUNG VOLKSPARK’.

Artikel gaat verder onder de foto’s