De Vijverberg is net als de Adelaarshorst een mooi voorbeeld van hoe nieuwbouw een geslaagd stadion op kan leveren, al zal Sjaak Swart daar anders over denken. Die zag de Vijverberg liefst branden als een fakkel toen De Graafschap Ajax fopte en zo de landstitel naar PSV liet gaan. En nu wordt er door de Erfgoedcommissie van De Graafschap gewerkt aan een museum ‘binnenshuis’.

Maar de Vijverberg is meer dan een prima stadion. De rijke geschiedenis van de club wordt met schilderingen al fraai verbeeld op de muren van diverse tribunes, waaronder een fraaie mural van Simon Kistemaker. Een initiatief van de Brigata Tifosi, waarmee ze 2020 begonnen. Je kijkt je ogen uit als je een rondje maakt. De gekozen onderwerpen, de kleuren, de vormgeving en de typografie, het is heel goed gedaan allemaal en het ademt liefde voor de club. Een ware verrijking.

Museum in voormalig huis clubicoon

Alsof dat nog niet genoeg is, werkt de Erfgoedcommissie van De Graafschap aan een museum binnenshuis. En neem dat ‘binnenshuis’ maar letterlijk. Als locatie is namelijk gekozen voor het voormalige huis van materiaalman en clubicoon Theo Vergeer, die in 2018 werd getroffen door zowel een hart- als herseninfarct. Als het ‘huisje van Theo’ in de loop van 2024 is omgeturnd tot een modern en interactief museum, kunnen de rondleidingen, die nu al gegeven worden in de Vijverberg, flink uitgebreid worden.

En er zal eens in de twee weken ook gewoon gevoetbald blijven worden, wees gerust.

Voor rondleidingen vanaf vier personen, stuur een email naar erfgoeddegraafschap@gmail.com.

Vanaf april tot en met oktober: https://vvvdoetinchem.nl/Rondleidingen-Stadion-De-Graafschap