Tijdens zijn loopbaan was Davide Astori een gerespecteerd verdediger. Na zijn opleiding bij Milan komt de mandekker via Cagliari en Roma in 2015 bij Fiorentina terecht. In Florence wordt Astori enorm gewaardeerd.

Weliswaar is hij op het veld niet een van de beste spelers van La Viola, in de kleedkamer is Astori des te belangrijker. In 2016 wordt hij gebombardeerd tot aanvoerder en begin 2018 krijgt hij een contract voor het leven bij Fiorentina aangeboden. Een contract dat Astori 9 maart 2018 zou ondertekenen.

De Duitser

Davide Astori wordt opgeleid bij Milan, wat bovendien zijn favoriete club is. Nadat hij het net niet tot het eerste elftal van de Rossoneri weet te schoppen, wordt hij meerdere keren verhuurd voordat hij naar Sardinië verkast. Uiteindelijk maakt de centrale verdediger, op dat moment 21, bij Cagliari zijn debuut in de Serie A. Zijn eerste doelpunt voor de Rossoblu maakt hij een paar maanden later. Tegenstander die dag: Fiorentina.

Bij Cagliari groeit Astori uit tot een verdienstelijke centrale verdediger. Een nieuwe Cannavaro, Nesta of Maldini is hij niet. Wél is de lange Italiaan een enorm trainingsbeest. Astori wordt door manager Massimo Allegri zelfs gekscherend De Duitser genoemd, refererend aan de werkethiek van de Italiaan.

Het is op dat moment al zeker dat de immer glimlachende Astori bij Cagliari onder zijn niveau speelt. Vanaf 2008 ontwikkelt hij zich tot leider van de verdediging. Later wordt Astori zelfs benoemd tot aanvoerder. Het is wachten tot de grote clubs zich melden.

Spartak Moskou is in 2012 akkoord met Cagliari, maar het blijkt niet de stap waarop Astori zit te wachten. Hoewel hij in Moskou maar liefst twee miljoen per jaar kan gaan verdienen, geeft de centrale verdediger aan iets tastbaars te willen bereiken in Italië. “Ik ga mijn best doen om een hoofdrolspeler in de eigen competitie te worden. Desondanks wil ik het bestuur van Spartak graag bedanken voor het vertrouwen in mijn kwaliteiten”, zegt de gentleman. Het is wachten op een stap naar de binnenlandse (sub)top.

Nummer dertien

Astori blijft Cagliari dus trouw, maar is op dat moment al wél Italiaans (neo-)international. Onder bondscoach Prandelli wordt de verdediger steeds vaker voor de Azzurri opgeroepen. Hoogtepunt is de uitverkiezing voor de Italiaanse selectie voor de Confederations Cup van 2013. Astori scoort tegen Uruguay. Tot dat moment is het veertig jaar geleden dat een speler van Cagliari scoort voor het Italiaanse nationale elftal. Hiermee treedt Astori in de voetsporen van Gigi Riva. Het doelpunt tegen Uruguay blijk zijn enige voor de Azzurri.

Davide Astori

Foto: Pro Shots / Insidefoto

Astori maakt in 2014 een transfer naar AS Roma, dat besluit de speler van Cagliari risicovrij te huren. De periode is dan ook geen lang leven beschoren. De centrale verdediger is in zijn periode bij de Giallorossi basisspeler, maar de optie in het huurcontract wordt niet gelicht. Hoewel Astori zich dan opmaakt voor een terugkeer naar Cagliari, heeft hij zich bij Roma in de kijker gespeeld van verschillende Italiaanse clubs. Uiteindelijk slaat Fiorentina toe en in augustus 2015 betaalt La Viola vijf miljoen aan Cagliari. De grote, vriendelijke Italiaan tekent een contract voor vier jaar. Astori kiest ervoor om met nummer dertien op zijn rug te spelen. Dit om zijn grote idool Alessandro Nesta te eren.

Fiorentina

In zijn periode bij Fiorentina maakt Astori indruk. De centrale verdediger ontwikkelt zich in een kort tijdsbestek tot basiskracht, vormt met Borja Valero en Nikola Kalinic het centrum van het elftal en behoort vaak tot de Italiaanse nationale ploeg. Bovenal geniet Astori respect in de Florentijnse kleedkamer. Hij is een stille leider. Nadat Fiorentina in de zomer van 2017 leegloopt en namen als Bernardeschi, Borja Valero en Gonzalo Rodriguez vertrekken, krijgt Astori de aanvoerdersband.

In zijn korte tijd als aanvoerder werpt Astori zich nog meer op als leider van Fiorentina. Waar de club het (sportief) lastig heeft, blijft de centrale verdediger immer een verdienstelijk leider. Kraken de fans het bestuur en de manager af, dan verdedigt Astori hen steevast. Hij is een voorbeeldaanvoerder.

Zowel op het veld als in de kleedkamer geniet Astori het volste respect. Dat hij vrijwillig meewerkt aan werkzaamheden voor het goede doel, levert de geboren Lombardijn ook buiten het voetbal een goede naam op. Ook is Astori eigenaar van een ijssalon en een theater. Maar het liefst concentreert hij zich op het voetbal zelf, naast moderne architectuur zijn grootste passie. Dit seizoen mist de verdediger dan ook bijna geen enkele wedstrijd.

Overlijden

Samen met haar aanvoerder reist Fiorentina begint maart 2018 af naar Udine. Aangezien de afstand tussen Florence en het noordoostelijk gelegen stadje te groot is om op de speeldag zelf af te leggen, bereidt de selectie zich voorafgaand aan het treffen met Udinese voor in hotel Là di Moret. Hier speelt Astori nog wat Playstationspelletjes met ploeggenoot Marco Sportiello, voordat hij rond middernacht naar bed gaat.

Het hotel in Udine blijkt de laatste rustplaats van Davide Astori. Nadat hij de volgende morgen niet aan het ontbijt verschijnt, is de dokter samen met iemand van het hotel gaan kijken of er iets loos is. Zijn teamgenoten hadden hem namelijk al enkele keren proberen te wekken door op de deur te bonken en hem te bellen.

Op 31-jarige leeftijd is Davide Astori in zijn slaap getroffen door een hartstilstand. Hij laat een vrouw en een dochter van twee achter. Het contract voor het leven bleek al getekend.

Davide Astori