Na vier boeken over voetbalsteden is het tijd om mezelf weer eens uit te dagen. En hoe doe je dat beter dan met een queeste. Maar wat voor queeste? Ga ik de Heilige Graal vinden met een Monty Python-esque gezelschap? Een ring vernietigen met een pervers rariteitenkabinet? Of een prinses bevrijden door een draak neer te steken (mijn naam heb ik in ieder geval mee)? Neen, ik kies lafjes voor een voetbalqueeste. Mijn doel is om een seizoen lang de FA Cup te volgen en in ieder van de veertien rondes minstens één wedstrijd te bezoeken. Van Whickham naar Wembley.

De eerste finalist is bekend. Liverpool, de club die ik in 1989 zag winnen toen ik mijn eerste FA Cup-finale zag. Doen de Reds het weer? Mijn gewenste tegenstander is Crystal Palace, want ik kan mij de halve finale (een 4-3 tegen Liverpool) en finales van de Eagles uit 1990 nog goed herinneren. Probleem is dat Crystal Palace dan wel eerst Chelsea opzij moet zetten.

Twee dagen op rij naar Wembley, wat een feest. En vandaag is het helemaal mooi, want Crystal Palace staat in de halve finale. Waar de supporters van Manchester City, Liverpool en Chelsea vaker op het heilige gras spelen, is dat voor de Eagles niet het geval en dat is te merken.

Drankgelag en zang

Rondom het stadion zie ik vooral veel supporters van Palace die er de hele dag een feestje van maken met veel drankgelag en gezangen. Dat doen ze ook in het stadion met een tifo-actie bestaande uit vlaggen, ballonnen, rookbommen (de wederom falende pyrohonden zullen maandag wel ontslagen worden) en een spandoek waarop ‘South London Takeover’ is te lezen.

Het is een saaie eerste helft. Palace krijgt twee grote kansen, maar mist die allebei en dan weet je eigenlijk wel hoe het af gaat lopen.

Luidruchtige Palace-supporters

Het vermaak vindt deze dag plaats op de tribunes waar de Palace-supporters heel luidruchtig zijn. Soms krijgen ze de kritiek net Duitse ultras te zijn, die alleen bezig zijn met zichzelf en de likes op social media, maar dat is hier niet het geval. Vandaag zingen ze veel en hard, maar reageren ook als er wat op het veld gebeurt.

In de tweede helft gebeurt wat iedereen had verwacht. Chelsea wint simpel met 2-0 van Crystal Palace. Erg jammer, want ik heb genoten van de Palace-support. Een finale tegen Liverpool was sfeertechnisch echt fantastisch geweest, maar je kunt niet alles hebben. Liverpool – Chelsea is natuurlijk ook een topper, maar eerst maar eens een ticket voor die wedstrijd regelen, voordat ik eraan kan gaan denken.