Wat is een thuiswedstrijd van je eigen club zonder een door het stadion galmend clublied bij de opkomst van de elftallen? Een onderschat fenomeen. Erik van den Berg nam het wel serieus en ging op onderzoek uit. Tien jaar lang welteverstaan. Het resultaat werd gisteren in een gezellig vol Panenka, in zijn eigen Rotterdam, gepresenteerd. De boekpresentatie van Uit Volle Borst – Meer dan een eeuw clubliederen.

Een heerlijke tocht door onbekende laantjes van het Nederlandse voetballandschap. Met onthullingen (het clublied van Ajax werd door een Rotterdammer geschreven), grappige verrassingen (Hé, hé, hé, hup En Aa Cee, was eigenlijk Hé, hé, hé, Hangijzerkes) en vooral heel veel verhalen over clubliefde, tastbaar geworden in de muziek. Die niet altijd even hoogstaand is, dat moet gezegd. Maar zit de schoonheid niet juist in die imperfectie?

Vragenvuur, interviews en quiz

Van den Berg genoot zichtbaar van zijn moment of fame tijdens de boekpresentatie van Uit volle borst. Hij pareerde vlotjes een vragenvuur van Staantribune-hoofdredacteur Jim Holterhuës, stond NOS Langs de Lijn te woord, presenteerde als een hedendaagse Willem Ruis een clubliederenquiz en nam daarna ruim de tijd voor een uitgebreide signeersessie, waarbij ook duidelijk werd dat deze auteur beschikt over een zwierige handtekening, met de nodige vrolijke nonchalance gezet.

Uit Volle Borst is te bestellen in de Staantribune Webshop.