Net als in Amsterdam is de Londense binnenstad aan het veranderen in een paradijs voor hipsters. Zeker centraal gelegen wijken, zoals East Dulwich. De oude Londense arbeiderswijk onderging een paar jaar geleden hetzelfde lot als De Jordaan en De Pijp. Het leek de doodsteek te worden voor Dulwich Hamlet, de lokale non-league club.
Ook de bruine kroegen, vettige frietzaken en obscure winkeltjes verdwenen en daarvoor in de plaats kwamen hippe koffietentjes, gastropubs en heel veel winkeltjes waar je organisch, glutenvrij voedsel kunt krijgen. De bevolkingssamenstelling veranderde razendsnel. De oorspronkelijke bewoners vertrokken naar de zielloze voorstadjes van Londen en jonge tweeverdieners met een goed salaris namen hun plaats in. Alleen de bakfiets ontbreekt nog.
London’s most hipster football club
Het vertrek van de oude bewoners leek de doodsteek te worden voor Dulwich Hamlet. Maar het tegenovergestelde gebeurde. De nieuwkomers besloten The Hamlet te omarmen en de club leeft als nooit te voren. Dulwich Hamlet draagt tegenwoordig de titel London’s most hipster football club.
Non-league club
Dulwich Hamlet was decennialang een typische non-league club. Ooit razend populair, maar daarna afgezakt naar de krochten van het Engelse voetbal. Er kwamen alleen nog wat oude mannetjes kijken. Die scholden wat op de scheidsrechter, dronken een lauwe pint zonder schuimkraag, aten een smakeloze hamburger, namen in het clubhuis de week door en gingen weer naar huis. Zelden kwam het aantal toeschouwers boven de honderd uit, maar dat is inmiddels helemaal veranderd. Hipsters hebben Dulwich Hamlet ontdekt en de club naar hun hand gezet.
Het lauwe pils is vervangen door bier van lokale microbrouwerijen. In plaats van een hamburger van karton, eet je tegenwoordig een Bratwurst mit sauerkraut bij Dulwich Hamlet en wedstrijden trekken gemiddeld zo’n duizend man. Bij topwedstrijden gaat de teller richting de drieduizend. Voor een club op dit niveau een gigantisch aantal.
Politiek
Dulwich Hamlet is een opvallende club met hun roze-blauwe clubkleuren, maar niet alleen daarom vallen de Londenaren op. In Engeland zie je zelden dat voetbal en politiek vermengd worden, maar bij Dulwich Hamlet is dat wel het geval. Overal langs de lijn hangen spandoeken met linkse teksten. Daarnaast zamelen de fans regelmatig spullen in voor voedselbanken en speelde de club dit jaar een wedstrijd tegen Stonewall FC, een voetbalclub exclusief voor homoseksuelen. Dit als statement tegen homofobie in de voetbalwereld.
Door hun uitgesproken profiel en de hipsterfans met baarden en knotjes, is Dulwich Hamlet niet bij iedereen even geliefd. Wat wel vaststaat is dat zij de redding zijn gebleken voor The Hamlet, want een paar jaar geleden was de club nog op sterven na dood. Tegenwoordig wil iedereen graag bij de club horen en ieder seizoen komen er meer supporters naar stadion Champion Hill.
Voor Staantribune #2 bezocht Staantribune de wedstrijd van Dulwich Hamlet tegen Altona uit Hamburg. Beide clubs komen uit 1893 en de supporters hebben een vriendschapsband. Het leverde een fraaie fotoreportage op.