In dit artikel gaan we op zoek naar tien van de mooiste stadions van Europa. We beschrijven wie er speelt en wat het stadion nou zo mooi maakt. Is dat het verleden, zijn het de mooie prestaties of is het juist het publiek wat de plek zo uniek maakt? De top tien wordt in willekeurige volgorde besproken.

1.San Siro/Giuseppe Meazza – Milaan

Het eerste stadion dat we bespreken is San Siro van AC Milan, of Giuseppe Meazza, zoals het heet als Internazionale er speelt. Het stadion staat er al sinds 1925 en viert dus bijna het 100-jarig bestaan. Er gaan geruchten dat het stadion vervangen moet worden door een compleet nieuw complex, maar voorlopig staat het stadion nog en kan het 100-jarig bestaan over vijf jaar gevierd worden.

2. Camp Nou – Barcelona

De zoektocht in Spanje brengt ons in Camp Nou, het stadion waar Barcelona strijdt voor haar kansen in de Champions League. Dit is het gigantische stadion waar Barcelona al sinds de jaren ’60 speelt. De bouwers lieten zich naar verluidt inspireren door de bouw van De Kuip, het stadion van Feyenoord, dat we later in dit artikel nog bespreken. Niet minder dan 100.000 mensen kunnen plaatsnemen als het plaatselijke FC Barcelona aantreedt in Camp Nou. Tijdens het WK in 1982 werd dit zelfs 115.000, maar na enkele aanpassingen begin jaren ’90 werd het weer teruggeschroefd.

Camp Nou

3. Wembley Stadium – Londen

Het prachtige nieuwe Wembley in Londen is het nationale stadion van het Engelse team. Daarnaast wordt het stadion gebruikt voor de bekerfinales van de League cup en FA Cup. Het stadion werd geopend in 2007, toen het oude Wembley vervangen moest worden. Het stadion biedt plaats aan 75.000 á 90.000 supporters en geeft een geweldige sfeer als het helemaal vol zit.

Wembley

4. Signal Iduna Park – Dortmund

Het Westfalen stadion, zoals het door de meeste mensen nog altijd genoemd wordt, biedt plaats aan 80.000 man. Het is niet persé het stadion van Borussia Dortmund zelf dat zo fantastisch is.  Dat zijn de 25.000 fanatieke fans op de ‘Gelbe Wand’ wél. De tribune achter één van beide goals is geweldig om te zien tijdens thuisduels van Borussia.

5. Allianz ArenA – München

De grote concurrent van Borussia Dortmund in Duitsland is natuurlijk Bayern München, de bespeler van de Allianz ArenA. Het moderne stadion werd geopend in 2005 en verving daarmee het Olympisch Stadion. Enkele jaren speelde ook 1860 München in het stadion, waarvan de kleur van de buitenkant zich aan kan passen aan de club die er speelt. Tegenwoordig is Bayern weer de alleenheerser, zowel in het stadion als in de Bundesliga.

6. Anfield Road – Liverpool

Het stadion van FC Liverpool heeft niet veel uitleg nodig. Als de fanatieke fans op The Kop End You’ll Never Walk Alone beginnen te zingen krijg je spontaan kippenvel op je armen. Het stadion werd in 1894 geopend en sindsdien speelt FC Liverpool er al. Er is onlangs gesproken over een nieuw stadion, maar de club heeft gelukkig gekozen voor verbouwen in plaats van verhuizen.

Anfield

7. De Kuip – Rotterdam

Het stadion dat volgens de club vervangen moet worden door een moderne variant. Wij zouden het eeuwig zonde vinden. Als er gescoord wordt door Feyenoord gaat het hele stadion op en neer en het geluid dat geproduceerd wordt, is werkelijk indrukwekkend. Het is nog maar de vraag of het stadion er over 10 jaar nog staat, maar als het aan de fanatieke aanhang van de Rotterdammers ligt dan wordt de Kuip gewoon verbouwd.

8. Estadio Mestalla – Valencia

Nog zo’n stadion dat op het punt stond vervangen te worden, maar voorlopig nog altijd bespeeld wordt door Valencia CF. Al in 2009 zou de club verhuisd moeten zijn, maar nog altijd is het nieuwe stadion niet klaar. Het huidige stadion biedt plaats aan ruim 50.000 fans en is vooral door de extreem steile tribunes indrukwekkend te noemen.

9. Old Trafford – Manchester

Old Trafford van Manchester United is het grootste clubstadion van Engeland en wordt al sinds 1910 bespeeld door United. Er kunnen 76.000 man in het indrukwekkende stadion dat als bijnaam het ‘theatre of dreams’ heeft. De rode duivels zijn alweer een tijdje op zoek naar nieuwe successen, maar wie weet kan Donny van de Beek daar de komende jaren aan meewerken.

10. Estadio Santiago Bernabeu – Madrid

Het stadion van Real Madrid biedt plek aan meer dan 80.000 toeschouwers en is daarmee het tweede stadion van Spanje, na Camp Nou. Het werd geopend in 1947 en sindsdien speelt Real Madrid er. Er zijn plannen om het stadion binnenkort een flinke upgrade te geven, als de financiën dat nog toelaten natuurlijk. Bernabeu is vernoemd naar een grootheid uit het Madrileense voetbal en is de thuishaven van de club die het vaakst de Europa cup 1 (of Champions League) in de wacht wist te slepen.

Bernabeu

Bonus: Johan Cruijff ArenA – Amsterdam

De meningen over deze bonus zullen verdeeld zijn, met name als we terugkijken op de eerste jaren van de Amsterdam ArenA, zoals het stadion destijds nog heette. We moeten echter eerlijk zeggen dat het stadion de laatste jaren flink opgeknapt is. Vooral op Europese avondjes van bespeler Ajax is de sfeer in het stadion om te smullen, vooral door de fanatieke aanhang van de F-side van de Amsterdamse club. Sinds de naam veranderd is naar de Johan Cruijff ArenA, inclusief een standbeeld van Cruijff, is de uitstraling nog meer verbeterd.