Bruno Martins Indi heeft afgelopen vrijdag het eerste exemplaar van het jubileumboek van Spartaan’20 in ontvangst genomen. De speler van AZ speelde tussen 2001 en 2005 in de jeugd van de roemruchte amateurvereniging ‘op’ Rotterdam-Zuid, die dit jaar zijn honderdjarig bestaan vierde. Daarna ging de Rotterdammer naar Feyenoord. “Mijn tijd bij Spartaan’20 is de leukste tijd als voetballer geweest”, zegt Martins Indi in het boek, waarvoor Staantribune de vormgeving verzorgde.

Ruim een jaar werkte een team van enthousiaste vrijwilligers van Spartaan’20 en Staantribune aan het fraaie jubileumboek. Vanwege alle coronamaatregelen kon een grote lancering van het boek helaas niet doorgaan, maar het kon vrijdag tijdens een bescheiden bijeenkomst op de middenstip van het hoofdveld toch worden aangeboden aan Martins Indi.

Voorzitter Leandro Lopes overhandigde ook het ingelijste aanmeldingsformulier aan de ex-Feyenoorder. “Ik heb een heel mooie jeugd gehad bij Spartaan’20, een speciale voetbalclub, een echte community. Dat ik dit mag ontvangen, vind ik heel speciaal”, sprak de voormalig jeugdspeler, die in 2014 basisspeler was van het Nederlands Elftal op het WK in Brazilië.

Jubileumboek Spartaan'20

Naast Martins Indi leidde Spartaan’20 een keur van spelers op die later het betaald voetbal haalde. Van oud-Feyenoorder Hans Venneker en de helaas jong overleden Wendel Fraser tot Denzel Dumfries, Mo el Hankouri, Sherel Floranus, Kenny van der Weg en Bayern München-talent Joshua Zirkzee, die allen ook in het boek aan het woord komen over hun tijd aan de Oldegaarde. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam verleende zijn medewerking aan het boek, net als freestyle-voetballer Soufiane Touzani, die ook in de jeugd van Spartaan speelde, en KNVB-directeur Amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee.

Kamp Ahoy

Het boek bevat uiteraard een overzicht van de indrukwekkende historie van de van oorsprong rooms-katholieke sportvereniging. Met onder meer tien blokken van decennia met de belangrijkste wapenfeiten van de club. Daarnaast bevat het fraaie beelden van Kamp Ahoy, het jaarlijkse voetbalkamp in de bossen van Oosterhout, andere takken van sport en van de verschillende terreinen waar de club speelde, van De Put – waar Spartaan begon – en de Kromme Zandweg, tot het huidige terrein aan de Oldegaarde. Ook komen verschillende vrijwilligers aan het woord, de Spartanen die sinds jaar en dag het kloppend hart van de club vormen.

Staantribune-fotograaf Marco Magielse liep een zaterdag mee voor een sfeervolle reportage op een reguliere voetbaldag. Hij portretteerde ook voetbalvader en minister Hugo de Jonge, wiens zoon bij Spartaan’20 voetbalt. In mooi vormgegeven illustraties is onder meer in kaart gebracht uit welke wijken van Rotterdam de leden van Spartaan afkomstig zijn en waar de tegenstanders in de honderdjarige historie vandaan komen.

Staantribune

Staantribune verzorgde onder meer de coördinatie en de vormgeving van het lijvige boek, dat 352 pagina’s telt. De club aan de Oldegaarde op Rotterdam-Zuid is niet geheel toevallig ook de oude amateurvereniging van Staantribune-hoofdredacteur Jim Holterhuës. “Van mijn zevende tot mijn veertiende, tussen 1983 en 1990, heb ik hier met veel plezier gevoetbald. Daarna heb ik mijn carrière voortgezet bij VV Rhoon, haha. Ik heb vooral leuke herinneringen aan Kamp Ahoy, dat was echt een feest”, aldus Holterhuës.

Boek Spartaan'20

“Spartaan was de club van mijn moeders kant van de familie, de Teulings. Mijn opa, die aan de overkant woonde, stond trouw langs de lijn bij wedstrijden van het eerste elftal. En van mijn neef Richard, mijn broer en later van mij. Dan stond hij in zijn beige regenjas met gebalde vuistjes achter het vijandelijke doel. ‘Schieten, jongen!’ Maar bovenal was dit de club van mijn Ome Henk, die hier heeft gekeept en allerlei functies heeft vervuld. Van elftalleider van het eerste in de sportieve gloriejaren in de jaren tachtig tot keeperstrainer en bestuurslid.

Helaas is hij er niet meer, maar ik weet zeker dat Ome Henk trots zou zijn geweest op zijn jongste neef. Ik vond het eer om aan dit boek meegewerkt te hebben. Maar de credits gaan vooral uit naar Michiel Wilman, een van de vormgevers van Staantribune. Die heeft keihard gewerkt om dit boek zo fraai mogelijk vorm te geven.”

Bewegende beelden bij de collega’s van RTV Rijnmond:

Bestellen

Leden, donateurs en Club-van-100-leden van Spartaan’20 ontvangen het jubileumboek gratis. Zij kunnen het afhalen in het kantine aan de Oldegaarde 251 in Rotterdam. Ook voor niet-leden is het boek te koop. Zij kunnen het voor € 20 afhalen bij Spartaan’20. Mensen in de regio Rotterdam kunnen het ook gratis thuis laten bezorgen, na een mail met adres aan: jubileum2020@spartaan20.nl en ontvangst van de € 20 op rekeningnummer NL40 INGB 0002 6960 94 t.n.v. PENN RKSV SPARTAAN AFD VOETBAL.

Voor niet-leden buiten de regio Rotterdam bedraagt dit € 30 inclusief verzendkosten, ook na een mail aan bovenstaand adres. Het boek is ook verkrijgbaar bij bekende boekhandels in Rotterdam, waaronder Donner aan de Coolsingel.

Met dank aan alle Spartanen voor de prettige samenwerking. Op naar de volgende honderd jaar!