Een eerste, toevallige kennismaking met het hoofdveld van ODC in Boxtel, in september 2015. Een prachtige hoofdtribune met heerlijk kneuterig hokje bovenin, een veld vol groeiende sprieten, langsrazende treinen, een fraai apparaat om ballen uit de sloot te vissen en een tribune met een rare naam. Zulke terreinen nestelen zich in je achterhoofd, want ze worden alsmaar zeldzamer.

Op 3 april 2016 speelt ODC thuis tegen RKSV Mierlo Hout. Beide ploegen spelen geen hoofdrol in de tweede klasse zondag, het is nummer acht tegen nummer elf. Zo’n tweehonderd toeschouwers omzomen het veld en genieten meer van de pilseners en het eerste echte lentezonnetje in 2016 dan van de wedstrijd.

“De winnaar van de loterij kan de prijs ophalen in de radiokamer, bovenin de tribune.” De prijs is een hagelwitte, glanzende voetbal en wordt al snel opgepikt door een breeduit lachende geluksvogel. Hoe vaak zou Henk Tromp in zijn ruim dertigjarige carrière als stadionomroeper dit tafereeltje al hebben meegemaakt? Hij is er altijd bij, uit en thuis. Hij houdt zelfs rekening met zijn club bij het plannen van de vakantie. Vreemd genoeg heeft Henk zelf nooit gevoetbald bij ODC, de club waarmee hij zo verbonden is. Zijn zoon wel, die speelde achttien jaar in het eerste van de trots van Boxtel. “Hij is tot zijn 38e doorgegaan, toen was het over.”

Het blijken de laatste wedstrijden in het charmante stadionnetje in de huidige staat. Het volgende seizoen ligt er kunstgras en ook de oude hoofdtribune is gepimpt, zoals bestuurslid accommodatie Wim Kanters het noemt. Kanters is ook oud-trainer van ODC overigens. Maar veel last van nostalgie hebben ze niet in Boxtel. Wim Kanters zit met zijn vrienden op de tribune met de aparte naam: de Pantserhoek Tribune. Vernoemd naar de opa van de huidige hoofdsponsor. Die opa, Henk Wagenaars, moet een Boxtelse bikkel zijn geweest: zijn bijnaam was ’Het Pantser’.

Na dat seizoen was het gedaan met de kneuterigheid bij ODC in Boxtel. Het volgende seizoen ruikt het er bij hoge temperaturen naar rubber. Het hoofdveld ziet er gelikt uit en niemand die daarom zal treuren bij de club. Behalve dan de fotograaf, die z’n fototoestel kreeg bij een pakske botter.