Lang geleden, op 2 augustus 1991 om precies te zijn, bezocht ik de avondwedstrijd tussen CSKA Moskou en Metalurg Zaporizhya uit Oekraïne in een warm Moskou. De thuisploeg won makkelijk met 4-0. Er waren veel militairen in het stadion aanwezig, maar dat is logisch bij de ploeg van het leger.

Het was voor ons het sluitstuk van een fietstocht tussen Sint Petersburg en Moskou. Ook vanaf het metrostation naar het stadion stond een kordon militairen. Helaas heb ik geen foto’s van de eenzijdige wedstrijd. Wel van de terugreis in de metro met onze sjaals en petjes. In de rust van de wedstrijd kochten we een broodje kaviaar. Dat was wat anders dan de broodjes worst die ik gewend was in Nederland.

Boris Jeltsin op een tank

In welk stadion de wedstrijd gespeeld is, kan ik niet precies achterhalen: Bolvsaja Sportivaja Arena lees ik op het kaartje. Als ik dat google, dan kom ik bij FC Sheriff Tiraspol. Het was in ieder geval een enorm stadion en een enorme belevenis. Enkele weken later en inmiddels terug in Nederland zagen we Boris Jeltsin op een tank zitten. Er was toen een staatsgreep tegen president Michael Gorbatsjov. Dit leidde indirect het einde van de Sovjet-Unie in.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er weinig is terug te vinden over dat seizoen. CSKA werd in ieder geval kampioen in dit laatste jaar van de Sovjet voetbalcompetitie. Deze competitie was iets gedevalueerd omdat de ploegen uit Georgië al hun eigen competitie hadden. Een jaar later was ik terug in Moskou om de wedstrijd tussen Lokomotiv Moskou en Fakel Voronezh te bezoeken (9 juli 1992) in het eerste jaar van de Russische Premjer Liga. In dit geval gingen we de volgende dag met de Transiberië Express naar Peking.

Heb jij ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.