Groundhoppers houden van idyllische locaties, bijzondere ploegen en zeldzame affiches. Dinsdagavond kwamen al die ingrediënten bij elkaar op Sportpark De Waayenberg van DUNO Doorwerth. Op 8.000 kilometer van hun thuisbasis werkten Bonaire en Sint Maarten een officiële interland af. Op een veld tussen de bomen, zonder tribune, met 250 aandachtige toeschouwers. Beter ging het niet worden.

Sint Maarten en Bonaire hebben een bijzondere status. Sint Maarten is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, maar is geen onderdeel van het land Nederland. Dat is Bonaire wel, dat officieel een Nederlandse gemeente is. Beiden zijn volwaardig lid van de CONCACAF, de voetbalbond van Noord-en Centraal Amerika en de Caraïben.

Grenzeloze bureaucratie bij de wereldvoetbalbond

Om die reden doen ze gewoon mee aan de Nations League in die regio en kunnen zij zich kwalificeren voor de Gold Cup, dat vergelijkbaar is met het Europees kampioenschap. Dat de FIFA Bonaire en Sint Maarten nog niet heeft toegelaten, heeft onder andere te maken met de grenzeloze bureaucratie bij de wereldvoetbalbond.

Afijn, dinsdag was de bureaucratie in Doorwerth ver te zoeken. Twee trotse en energieke elftallen vochten voor iedere meter. Ondanks het feit dat beide teams met veel debutanten speelden, werd verzorgd combinatiespel op de mat gelegd. Op het perfecte veld van DUNO werd veelvuldig over de flanken gespeeld en ontstonden na een aarzelend begin aan beide zijden kansen. Bonaire was vooraf favoriet, maar Sint Maarten was het meest trefzeker.

Bonaire thuisploeg in Doorwerth

Na een 0-0-ruststand stapten de gasten uiteindelijk met een 1-3-overwinning van het veld. Bonaire gold als thuisploeg, omdat zij ter plaatse een trainingskamp hadden belegd. Om daar enige glans aan te geven, hadden ze hun Caribische buren van Sint Maarten uitgenodigd. In bondscoach Piet de Jong (72) heeft Sint Maarten een bevlogen pleitbezorger en ambassadeur. Vol enthousiasme vertelt hij over de opbouw van zijn team.

|Ik ben onbezoldigd bondscoach en ben via het Wold Coach Programma bij Sint Maarten betrokken geraakt. Dat was in 2017, nadat de orkaan Irma een groot deel van de infrastructuur had verwoest. Op het eiland zelf is wel een voetbalveld, maar dat is nog niet geschikt voor internationale wedstrijden. Zo zijn de lichtmasten niet in orde en hebben wij regelmatig problemen met de elektriciteit. Om die reden spelen wij op uiteenlopende plaatsen”

Voetballers van Sint Maarten

“De wedstrijd van vanavond is onder meer georganiseerd om spelers warm te maken voor dit nationale team”, vervolgt De Jong. “Veel voetballers zijn gerechtigd om voor Sint Maarten uit te komen, maar ze weten dat niet altijd. Als je daar geboren bent, er vijf jaar gewoond hebt of een ouder of grootouder hebt die van Sint Maarten komt, dan mag je al voor het land uitkomen. Met name in de Randstad lopen veel voetballers die een aanwinst voor ons zouden zijn.”

Bonaire - Sint Maarten interland

“De meeste spelers die ik vandaag in het veld breng zijn gewoon met hun eigen auto over de A12 naar de wedstrijd gekomen. Ze spelen bij clubs als Alphense Boys, Spijkenisse en De Zuidvogels. Wij hebben ons de afgelopen jaren weten te handhaven op het B-niveau van de Nations League. Dat is echt een wereldprestatie.”

Futbology

Waar groundhoppers vroeger anoniem hun potjes konden vincken, ontmaskert de Futbology app tegenwoordig iedere bezoeker. Dinsdagavond bleken 44 liefhebbers van idyllische locaties, bijzondere ploegen en zeldzame affiches zich op het sportpark te bevinden. En zij werden op hun wenken bediend.

Ver weg van de FIFA en ver weg van betaalkaarten, veiligheidspoortjes en de VAR konden zij van het spel genieten zoals dat ooit bedoeld was. Een spel met een bal, twee doelen, en twee-en-twintig fanatieke spelers. De thuisblijvers kregen deze avond – zoals zo vaak – ongelijk.

Hans Douw is de ‘Groundhopper des Vaderlands’. Van zijn hand verscheen in april 2021 het boek Voetballiefde zonder grenzen.

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw