Als je boven de dertig bent, vliegen de jaren voorbij. Zo verblijf ik alweer tien jaar in Schotland. Waar ik een decennium geleden een boek over Heart of Midlothian schreef, wil ik dit seizoen West Lothian beter leren kennen. Daarvoor ga ik de twaalf semiprofessionele clubs uit de provincie, waar ik inmiddels zes jaar woon, bezoeken.

Naast dit twaalftal non-Leagueclubs heeft West Lothian ook een profclub (Livingston FC), maar die is niet populair. De meeste mensen zijn vooral supporters van Celtic, Rangers, Hearts of Hibs. Het zou mij niets verbazen als deze vier clubs meer seizoenkaarthouders hebben in West Lothian dan Livingston FC.

‘Partisan’

Volgens de Schotse voetbalkenner en groundhopper David Stoker heeft dat vooral te maken met het feit dat de meeste inwoners in West Lothian heel partisan zijn. Veel mensen zijn vooral trots op hun eigen dorp en hebben weinig op met de provinciehoofdstad.

A Season in West Lothian

Het is een logische verklaring voor het enorme aantal voetbalclubs hier in West Lothian (naast Livingston FC en het twaalftal non-Leagueclubs zijn er ook nog talloze amateurverenigingen), dat slechts 182.140 inwoners heeft. Waar in België iedereen al met elkaar gefuseerd zou zijn, is dat hier not done. Iedereen wil zijn club behouden en gaat liever failliet dan samen met een rivaal.

Schalieolie

Voor mij wordt komend seizoen een ontdekkingstocht door West Lothian. Het is een interessante streek, ook buiten het voetbal om. Mary Queen of Scots is geboren in Lilithgow, het oudste reptiel ter wereld is hier gevonden en het is een plek waar veel prehistorische begraafplaatsen te vinden zijn.

West Lothian heeft daarnaast een groot industrieel verleden. In de negentiende eeuw was de provincie het centrum van de schalieolie. Ook werd steenkool gevonden en veel van de twaalf clubs komen uit dorpen die ontstonden door de mijnbouw. Daar is vandaag de dag niets meer van over. West Lothian is tegenwoordig erg in trek bij forenzen die de hoge huizenprijzen in Edinburgh niet kunnen betalen.

Divisies en clubs

Ik heb alle twaalf clubs al regelmatig bezocht, maar dat was puur als vincker. Sommige dorpen ken ik goed, in andere heb ik alleen de ground gezien. Het komende jaar ga ik daar verandering in brengen en hoop ik mijn provincie een stuk beter te leren kennen.

A Season in West Lothian

Alvast wat cijfers om je iets wijzer te maken over de clubs. Hieronder de divisies waarin het twaalftal komend seizoen zal spelen. Tussen haakjes staat het niveau. Nuilers zullen zeggen dat Harthill niet in West Lothian, maar North Lanarkshire ligt. Dat klopt, maar de ground Gibbshill Park ligt in Greenrigg en dat is wél West Lothian. Daarom neem ik deze club ook mee.

Lowland League (5)

Broxburn Athletic
Linlithgow Rose

East of Scotland Premier Division (6)

Whitburn Junior

East of Scotland First Division (7)

Blackburn United

East of Scotland Second Division (8)

Armadale Thistle
Bathgate Thistle
Harthill Royal
West Calder United

East of Scotland Third Division (9)

Fauldhouse United
Livingston United
Pumpherston
Stoneyburn Juniors

Oprichtingsjaar

Linlithgow Rose (1889)
Pumpherston (1896)
Fauldhouse United (1919)
Stoneyburn Juniors (1928)
Armadale Thistle (1936)
Bathgate Thistle (1937)
Whitburn Junior (1940)
Broxburn Athletic (1947)
West Calder United (1950)
Livingston United (1970)
Blackburn United (1978)
Harthill Royal (1992)

Inwonersaantallen

Livingston 56.840
Bathgate 23.600
Broxburn 15.970
Linlithgow 12.840
Armadale 12.720
Whitburn 11.490
Blackburn 5.730
Fauldhouse 4.900
West Calder 3.250
Pumpherston 2.671
Harthill 2.610
Stoneyburn 1.980