“Heb je zin in een weekend Sevilla?” vroeg een voetbalmaatje.
‘’Ja hoor, wat zijn de plannen?’’ reageerde ik.
‘’Vrijdagavond naar de Oranje Leeuwinnen toe en zondagmiddag naar Real Betis Sevilla – Athletic Bilbao,’’ klonk het bijzonder uitnodigend.

Het final hour-duel tussen wereldkampioen Spanje en de Oranje Leeuwinnen zou aanvankelijk in Cádiz worden verspeeld. Maar omdat Cádiz een paar dagen later ook thuis in actie komt, wordt het duel voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs plotseling naar Sevilla verplaatst.

Oranje Leeuwinnen van koude kermis thuis

Vrijdag 17.00 uur. De wandeling naar het Olympisch Stadion (Estadio de la Cartuja), waar eigenaardig genoeg nooit de Spelen werden georganiseerd, is voor een substantieel deel nogal steriel. Het eerste deel, langs Canal de Alfonso XIII, is fotogeniek. Maar de laatste twee kilometer voerden ons vooral langs steriele, postmoderne gebouwen die voor de Expo van 1992 werden neergezet.

We wandelen onder een viaduct door en dan doemt een zielloze betonnen bak op met veel ruimte eromheen. Een paar uur voor het duel zien we ouders met jonge kinderen de pelgrimage maken. Ruim 21.000 fans, een record voor een Spaanse vrouweninterland, komen op het duel af. Maar zij krijgen nadrukkelijk te maken met een nogal chaotische organisatie, to put it mildly.

Toegangsdeuren laat open

Twee uur voor het duel al naar binnen wordt bijgesteld tot anderhalf uur en even later meldt een steward, bijgestaan door een tolk, dat pas een uur voor aanvang (21.00 uur) de toegangsdeuren open zullen gaan. Klokslag 20.00 uur staan we dus vol verwachting voor de tourniquets en zijn we getuige van een pandemonium van allure.

De tickets/smartphones kunnen niet worden gescand. We lijken beland in een aflevering van cultserie Little Britain: Computer says no! ’’ Uno momento por favor,’’ voegt een nerveuze vrijwilligster ons een keer of twintig toe. Pas als een zichtbaar gespannen hoofdverantwoordelijke zich aan het front meldt, worden we omgeleid en kunnen we met twee uitnodigingskaarten van de KNVB een box betreden.

Ex-Emmen-speler als videoanalist

Daar ontmoeten we de ouders van de videoanalist en voormalig Emmen-speler  Björn Zwikker, die voor de KNVB analyses maakt.

En dan het duel. Spanje overrompelt Oranje vanaf de aftrap en het is een wonder dat pas naar 41 minuten de score wordt geopend. Dat Oranje de rust haalt met een 2– achterstand, is een mirakel. Na de rust gelooft Spanje het wel, scoort en passant nog een derde goal en brengt nog wat piepjonge talenten binnen de lijnen. Bondscoach Andries Jonker schenkt na afloop zeer klare wijn. ’’We waren steeds een stapje te laat tegen een opponent die een maatje te groot voor ons is’’, poneert hij nuchter zonder excuses te zoeken.

Buiten het stadion lopen we een man uit Bolsward tegen het lijf, zeer opvallend volledig in het Oranje gehuld.’’ Ik heb al ruim 150 vrouweninterlands bezocht en ik weet wel zeker dat niemand dat aantal haalt. Aanstaande woensdag speel ik gelukkig ‘een thuiswedstrijd’ in Heerenveen, haha.”

Real Betis Balompié doet goede zaken

Zaterdagmiddag staat onder meer een stadiontoer bij Sevilla op de rol. Zondagmiddag een heerlijke wandeling door het prachtige stadscentrum en dicht in de buurt van Estadio Benito Villamarín wijst niets er nog op dat drie uur later ruim 53.000 Betistas komen opdraven. Een uur later echter kleuren de smalle straatjes rondom het stadion groen-wit, op een paar honderd uiterst relaxte, dorstige en vocale mannen uit het Baskenland na.

Real Betis

De horeca floreert. De bierpomp maakt overuren, de fans mixen prima met elkaar en poseren uiterst vriendelijk, soms zelfs gezamenlijk, voor foto’s. Totaal geen rivaliteit tussen de supporters, maar spontane verbroedering in een aangename, ontspannen setting.

Betis – Bilbao

Het duel dan. Real Betis creëert wat kansen en Athletic Bilbao combineert, maar komt maar niet tot een geslaagde doelpoging. Als na de 2-0 voor rust de Baskische international Nico Williams een gele prent ontvangt en vervolgens sarcastisch klapt, kan hij met twee keer geel op zak vervroegd gaan douchen. In blessuretijd toch nog aansluiting, maar op het uur legt Real Betis na een heerlijke aanval de 3-1-eindstand vast en spaart de machteloze, moegestreden gasten in de slotfase.

Real Betis

Twee opvallende details: de vrouwelijke grensrechter knalt na de tweede goal van Betis tegen een camera aan en wordt hevig bebloed afgevoerd en vervangen. En tijdens en na de rust meldt Pluvius zich nadrukkelijk. De fans vluchten óf naar een droge plek toe óf hijsen een groene (!) poncho over hun al kletsnatte kleren.

Sevilla is een aanrader

Het is na afloop inmiddels droog geworden en opgewekt, maar klam lopen we in een uur terug naar het centrum, waar een  prima, zeer betaalbaar tapasgerecht op ons wacht. Sevilla? Een aanrader, inclusief twee mooie clubs met een enorme aanhang. En, oh ja: de zon schijnt in Andalusië elke dag!

Real Betis