Het is nog nooit iemand gelukt om alle zes de ballen door het gat te schieten bij het in Duitsland zeer befaamde Torwandschießen. Joris van de Wier, schrijver vanVoetbalstad Berlijn, kreeg in de Duitse hoofdstad de kans om dat te doen. Zou hij er wel in slagen?

ZDF introduceerde in 1963 in het programma Das Aktuelle Sportstudio de Torwand. Dat is een simpele wand met twee gaten: de een linksboven, de ander rechtsonder. Iedere aflevering krijgt iemand zes keer de kans om de bal door een van de gaten te schieten. Na meer dan vijftig jaar is nog nooit een persoon daarin geslaagd. Genie Günther Netzer lukte het wel om als eerste de vijf te halen. Sindsdien is dat een paar keer geëvenaard, maar die zesde bal erin lukt steeds niet.

https://youtu.be/vB7XPWiYfkY

In Berlijn staan veel van die Torwanden. Mijn favoriet is die van Berliner AK, een club die in het legendarische Poststadion speelt. Het is een mooi exemplaar, met het logo van de vereniging. Tijdens het schrijven van Voetbalstad Berlijn ben ik een paar keer bij het Poststadion geweest en steeds zag ik mensen proberen de bal door die gaten te schieten. Het viel allemaal niet mee, want bijna alles ging mis.

Berliner AK

Na een bezoek aan een wedstrijd tussen Berliner AK en Optik Rathenow kwam ik, op weg naar het station, langs de Torwand. Daar was op dat moment niemand, maar er lagen wel twee ballen klaar. Tijd om Netzer van zijn troon te stoten! Als voetballer haatte ik koppen, verdedigen en rennen. Bovendien was ik geen goede afmaker. Het enige dat ik wel had, was een goede trap. Hoekschoppen, vrije trappen en een goede pass waren mijn kwaliteiten.

Netzer

En die heb je nu uitgerekend nodig voor Torwandschießen. Beter zijn dan Netzer, dat leek mij wel wat. Ik legde aan voor mijn eerste trap en die ging meteen fraai in de linkerbovenhoek. De tweede was nog beter, want die raakte zelfs de rand niet. Maar toen maakte ik de fout door voor de hoek rechts onderin te kiezen. Mis. Scheiße!

Nu zat er niets anders meer op dan Netzer te evenaren. Maar nummer vier ging ook mis. De vijfde raakte de rand, maar ketste er weer uit. Uit frustratie ramde ik de laatste keihard richting de wand, maar die vloog zelfs over. Klotespel. Ik hoor het graag als iemand het wel is gelukt om alle zes de ballen er doorheen te schieten bij het Torwandschießen.

Voetbalstad Berlijn is te bestellen in de Staantribune Webshop. NB: het boek is bijna uitverkocht. Ook verkrijgbaar als welkomstgeschenk bij een abonnement op Staantribune.