Sampdoria viert deze zomer zijn 75ste verjaardag. Journalist Jurriaan van Wessem is al ruim dertig jaar supporter van de Italiaanse club. Voor het nieuwe magazine interviewde Staantribune-redacteur Julian Droog hem over de liefde voor het Meisje en stelde Van Wessem een Top 10 wedstrijden van Sampdoria samen.

Ook vertelt Van Wessem over de bijzondere voorzitter Paolo Mantovani, de innige momenten met clubheld Gianluca Vialli en Genua als centrum van de wereld.

De Top 10 wedstrijden van Sampdoria volgens Van Wessem:

1. Rode Ster Belgrado – Sampdoria 1-3 (1 april 1992, halve finale Europa Cup I)

Van Wessem: “Natuurlijk had hier Wembley moeten staan, maar ja, die vermaledijde onterecht gegeven vrije trap… De overwinning in Sofia waarmee de regerend wereldkampioen opzij werd gezet op weg naar de finale blijft historisch, ook vanwege de vreemde context. Na de openingstreffer van Mihajlović vocht Sampdoria, dat moest winnen, zich sterk terug met de goal van Mancini als ultiem hoogtepunt.”

2 Sampdoria – Napoli 4-0 (finale Coppa Italia, 28 juni 1989)

“Zelden speelde het Meisje zo goed als op die zwoele avond in Cremona. Vialli, Cerezo, Vierchowod en Mancini als doelpuntenmakers en na afloop een beker om te zoenen. De derde bekerzege van de club en het sluitstuk van een imponerend seizoen, dat begon op een toernooi in Amsterdam en een opstap was naar Europa Cup II-zege in het volgende seizoen.”

3 Sampdoria – AC Milan 2-1 (finale Coppa Italia, 3 juli 1985)

“De eerste kus (op een beker) vergeet je nooit. Op een prachtige zomeravond wint Sampdoria voor het eerst een echte hoofdprijs. Mancini en Vialli nemen de treffers voor hun rekening. ‘Onze fans moeten hun paspoorten in orde maken. We gaan op reis’, zegt voorzitter Mantovani na afloop.”

4 Sampdoria – Juventus 1-0 (12 september 1982)

“Na een afwezigheid van vijf jaar keert Sampdoria onder de nieuwe voorzitter Paolo Mantovani terug in de Serie A en krijgt het Juventus op bezoek, met zes wereldkampioenen plus de aankopen Platini en Boniek. De wereldpers is in Genua voor de Oude Dame. Sampdoria wint met 1-0 en is even wereldnieuws. ‘We wilden even laten blijken dat we weer terug zijn’, zegt Mantovani laconiek.”

5 Internazionale – Sampdoria 0-2 (5 mei 1991)

“De finale van het voetbalseizoen in San Siro. Het Inter van de Duitse wereldkampioenen moet winnen, maar Sampdoria wint. Mancini en Bergomi worden voor rust van het veld gestuurd. Dossena scoort met een afstandsschot, Pagliuca stopt een strafschop van Matthäus en Vialli bezegelt het lot. Sampdoria wordt binnen twee weken kampioen, thuis tegen Lecce (3-0).”

6 Sampdoria – AC Milan 3-2 (31 oktober 1993)

“De anderhalf jaar van Ruud Gullit bij Sampdoria kan vooral getypeerd worden door deze wedstrijd. Na een 0-2-achterstand knokt het Sampdoria van trainer Sven-Göran Eriksson zich terug tot 2-2 en dan zorgt Gullit voor de overwinning op zijn oude club. Italië heeft na twee jaar een nieuwe koploper: Sampdoria. Marassi (dat nog de dood van Paolo Mantovani verwerkt) is in trance. Er is leven na Vialli.”

https://www.youtube.com/watch?v=Jd16KND_KR4

7 Sampdoria – KV Mechelen 3-0 (Europa Cup II, halve finale, 19 april 1989)

“In een half afgebroken stadion haalt Sampdoria op een regenachtigemiddag de finale van de Europa Cup voor Bekerwinnaars door titelverdediger KV Mechelen uit te schakelen. Vialli is geschorst en wordt enorm gemist, maar een wereldgoal van Cerezo opent de poort naar de victorie. In de slotfase zorgen treffers van Dossena en Salsano voor een ongekende vreugde-explosie. Sorry, Aad.”

8 AC Milan – Sampdoria 0-1 (28 oktober 1990)

“Sampdoria gaat op bezoek bij koploper Milan zonder de geblesseerde internationals Vierchowod en Vialli. De ploeg houdt goed stand en Cerezo zorgt na een uur voor een voorsprong, die niet meer uit handen wordt gegeven. Voor het eerst staat Sampdoria aan kop in dit kampioensjaar.”

9 Sampdoria – Napoli 1-0 (16 mei 2010)

“Na een prachtig gespeeld seizoen met sterspeler Cassano kan Sampdoria zich in een rechtstreeks duel plaatsen voor de (voorronde van de) Champions League. Pazzini maakt de winnende goal en even voelt Sampdoria zich weer een ‘kampioen’. Helaas volgt er een uitschakeling door Werder.”

10 Sampdoria – Genoa 3-1 (18 november 2012)

“Sampdoria is terug in de Serie A en verlangt naar de suprematie in de stad. Mauro Icardi heeft een basisplaats, omdat Maxi Lopez geblesseerd is. Hij beslist de derby in de slotfase en zal niet alleen de basisplaats van de blonde spits overnemen, maar ook diens vrouw Wanda.”

Meer over Sampdoria in Staantribune nummer 35, (na) te bestellen in de webshop of verkrijgbaar als eerste nummer bij je abonnement van zes nummers per jaar.

Sampdoria in Staantribune nummer 35