Berchem Sport werd opgericht op 13 augustus 1906 – vandaag 116 jaar geleden – als worstel- en atletiekclub. Twee jaar later kwam er een voetbaltak bij. Het ‘Berchem Stadium’ (later het Ludo Coeckstadion, vernoemd naar eigen kweek vedette Ludo Coeck, zie Staantribune #31) stamt uit 1929.

In 2018 werd de laatste wedstrijd (tegen Knokke FC, zie de foto’s) gespeeld in het onder groundhoppers zeer geliefde Ludo Coeckstadion. Tot zover de feitjes. Niet lang daarna begon de sloop, alleen de hoofdtribune en toegangspoort bleven staan.

En waarom is de vraag. Dat het stadion enigszins bouwvallig was is niet te ontkennen. Maar het was een genot er te komen en gezien de magere toeschouwersaantallen ging dat niet gepaard met gevaarlijke toestanden. Waarom is er in zo’n geval nou nooit eens iemand die zo’n stap in het niets tegenhoudt? Die in plaats van wapperen met euro’s om matige spelers te halen, dat doet om een uniek stadion als dat van Berchem Sport te behouden? Om de plannen van stuntelende ambtenaren te voorkomen.

Ook in Staantribune #19, te bestellen in onze webshop, is er aandacht voor Berchem Sport, en het stadion komt ook uitgebreid aan bod in ons, al zeggen we het zelf, schitterende fotoboek Plein.