“Blackpool is ugly, dirty and a long way from anywhere. Its sea is an open toilet, and its attractions nearly all cheap, provincial and dire.” Met deze twee zinnen, maakte de beroemde reisboekenschrijver Bill Bryson in zijn bestseller Notes from a Small Island in één klap al het harde werk van de lokale VVV ongedaan. In het nabijgelegen Preston vonden ze het geweldig wat Bryson schreef. Het bevestigde precies wat zij al jaren beweerden.
Staantribune ontmoet Blackpool-supporter Matthew Collins in een pub aan de boulevard. Collins reist The Seasiders overal achterna, zag zijn club op Old Trafford, Anfield, Stamford Bridge en het Emirates, maar voor hem is niets mooier dan de uitwedstrijd naar Deepdale. Collins (45): “Nadat we afgelopen seizoen promoveerden met Blackpool, dacht ik alleen maar aan de wedstrijden tegen Preston North End. Op de dag dat het speelschema uitkwam, waren die twee duels degene die ik meteen opzocht. Die schreef ik daarna met rode stift op de kalender.”
Redenen voor rivaliteit
Volgens Collins zijn er een paar verklaringen voor de rivaliteit. “De belangrijkste reden is natuurlijk omdat het lokaal is. We hebben ook een hekel aan Bolton Wanderers, maar de Nobbers zijn met afstand rivaal nummer één. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen beide steden. Blackpool is een feeststad met volop pubs, pieren en de boulevard. Preston bestaat uit parkeergarages en kantoorgebouwen. Het enige ding waar ze trots op zijn, is dat de eerste Kentucky Fried Chicken in Engeland in Preston werd geopend. Het is een saaie, grijze stad waar iedereen chagrijnig is. Geen plek waar je voor je plezier naartoe gaat. Wat dat betreft past de club daar perfect bij. Je ziet het al aan de clubkleuren. De Nobbers spelen in een wit shirt en donkerblauwe broek, terwijl wij in het vrolijke oranje spelen.”
Donkey Lashers
Met de omschrijving van Collins van de steden Blackpool en Preston is Preston-supporter Ian Greenwood (52) het niet eens. “Blackpool is echt een shithole en Preston niet. Volgens het Britse Centraal Bureau voor Statistiek liggen acht van de tien armoedigste wijken in Blackpool. Er zijn hier inderdaad veel kroegen, maar ga maar eens naar binnen. Alles is vervallen en overal zie je junkies en zwervers. Al het tuig uit Manchester, Liverpool en Glasgow dat geen vliegvakantie naar Spanje kan betalen, zit hier. In Blackpool zijn ze stikjaloers dat Preston sinds 2002 de city status heeft. Blackpool heeft meer inwoners, maar is officieel een town. Wij noemen ze de Donkey Lashers, omdat ze vroeger koetsen op het strand lieten voorttrekken door ezeltjes en die werden geslagen als het niet snel genoeg ging.”
Hoewel de derby niet zo heel vaak gespeeld wordt, heeft Greenwood er een hoop gezien. “Mijn eerste derby was op Boxing Day, in 1987. We wonnen die dag met 2-1. Daarna was het een veldslag in de stad. Beide clubs presteerden eind jaren tachtig dramatisch en speelden op het vierde niveau. Een heel verschil met toen mijn vader Preston volgde. Derby’s werden toen in de hoogste divisie gespeeld. Destijds was het niet gebruikelijk om naar uitwedstrijden te gaan en veel mensen gingen daarom naar andere clubs in de buurt. Het was zelfs normaal om als Preston-supporter naar Blackpool te gaan en omgekeerd. Voetbal op televisie bestond niet en mensen wilden toch Finney en Matthews zien. Het was destijds ook geen probleem. Geweld was echt een uitzondering.”
Night of Shame
Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Voor de politie is het altijd een hele operatie om beide supportersgroepen uit elkaar te houden. Greenwood: “Het meeste geweld dat ik heb gezien was in 1996, de zogenaamde Night of Shame. Sky had de wedstrijd naar vrijdagavond verschoven voor een live-uitzending. Aan beide kanten had je volop dronken en doorgesnoven mafkezen. Overal in de stad werd gevochten voor en na de wedstrijd. Een hoop kroegen en winkels werden kort en klein geslagen. Dat was meteen het einde van derby’s op een vrijdagavond. Gelukkig is het nu allemaal beter geregeld en kun je gewoon je kinderen meenemen naar de derby’s.”
Meer over de rivaliteit en klepperij tussen Blackpool en Preston North End in Staantribune nummer 41, nu te koop in meer dan duizend boekhandels en kiosken in Nederland en België, online in onze webshop en natuurlijk als eerste nummer bij een abonnement op Staantribune.
Header: Stuart Roy Clarke, Homes of Football