Iedere competitie heeft wel een favoriete uitwedstrijd. Zo gaan veel Nederlanders graag naar FC Volendam, omcirkelen Belgen het duel tegen KV Oostende en boeken Engelsen meteen een hotel als ze naar Blackpool mogen. De favoriete awayday van veel Schotten is Arbroath FC, niet toevallig ook aan de kust. Daar moeten Joris van de Wier en Jeroen Heijink dus heen voor de rubriek De Groundhop in het magazine en voor de Staantribune Podcast.

Arbroath is met 25.000 inwoners de grootste plaats in Angus, een provincie die vooral bekend is vanwege de biefstukken die er vandaan komen. Als kustplaats moet Arbroath het vooral hebben van de visindustrie. Met name de Arbroath smokie is tot ver over de landsgrenzen befaamd.

36-0 voor Arbroath

Iedere club heeft wel een claim to fame, hoe klein ook. De Red Lichties zijn een legendarisch onsuccesvolle club. Pas na 133 jaar won de club haar eerste kampioenschap, toen ze in 2011 de titel pakte op het vierde niveau. Sindsdien is Arbroath helemaal los, want in 2017 werd de club opnieuw kampioen van League Two en twee jaar later pakte ze zelfs de titel in League One. In 2022 miste Arbroath op een haar na het kampioenschap van het Championship, waarin het de enige semiprofclub was.

Maar deze drie titels vallen in het niet bij een wedstrijd op 12 september 1885 in de Scottish Cup. Noem in Schotland de naam Arbroath en iedereen met een redelijke voetbalkennis zal meteen antwoorden met ‘36-0’. Dat was namelijk de uitslag van Arbroath – Bon Accord die dag, nog altijd de grootste overwinning ooit in het Britse profvoetbal.

Het kon nog gekker

Het gekke is dat het nog veel hoger had kunnen uitvallen, want er werden ook nog vijf (volgens een lokale journalist) tot zeven (volgens de scheidsrechter) doelpunten afgekeurd. Helemáál curieus is dat die dag Dundee Harp met 35-0 won van Aberdeen Rovers, twintig kilometer ten zuiden van Arbroath. De scheidsrechter dacht overigens dat het 37-0 was, maar werd verbeterd door de secretaris van Dundee Harp, die daarmee onbewust zijn club een uniek record ontnam.

Over de 36-0 van Arbroath gaan veel verhalen. Zo zou Bon Accord eigenlijk een cricketteam zijn uit Aberdeen, maar die mythe is een paar jaar geleden ontmaskerd als fake news. Bon Accord was daadwerkelijk een voetbalclub. Eentje die er gewoon niet zoveel van kon.

(Artikel gaat verder onder de foto’s)