De Haagse sportvereniging Voorwaarts Utile Dulci Combinatie, prachtige naam als je het voluit uitspreekt. Nog mooier is sportpark Het Kleine Loo, het terrein waarop de H.S.V. VUC speelt. Hoge bomen flankeren het veld, de clubmensen zijn vriendelijk en aan een nieuwsgierige geïnteresseerde stadionbezoeker wordt alle vrijheid gegeven om het terrein te verkennen. En dan heeft de bekerwinnaar van 1927 ook nog een authentieke eretribune uit 1948, met een merkwaardige geschiedenis. Deze verborgen Haagse parel is zeker een bezoek waard.

Net na de Tweede Wereldoorlog speelde VUC aan de Schenkkade in Den Haag. In 1948 brandde een gedeelte van de overdekte zittribune af, waardoor de club een nieuwe tribune moest bouwen. De Schenkkade werd in die tijd omgebouwd tot een doorgaande weg en de club voorzag dat het al snel zou moeten verhuizen. De Pinguïns, zoals de bijnaam van VUC luidt, pakten de bouw doordacht aan: men bouwde een tribune die demontabel was en half beton, half hout was. In februari 1950 was de tribune gereed en achttien jaar later verhuisde die tribune naar Het Kleine Loo.

Het Kleine Loo

En die tribune is prachtig. De nostalgie druipt er vanaf. De houten bankjes zijn soms kromgetrokken en vormen daardoor een mooi schouwspel voor het oog, afgewisseld met de oude borden ’ERELEDEN’ en ’BESTUUR’. Ondertussen oefenen een aantal fanatieke voetballertjes hun schoten op een leeg doel en ruist de wind door de hoge bomen. Een groepje vrijwilligers is bezig met het opnieuw schilderen van de bankjes en groet de vreemdeling met fototoestel vriendelijk. Het lijkt op een gemoedelijke sfeer op Het Kleine Loo.

Helaas is er wel een minpuntje: VUC is enkele jaren geleden overgegaan op kunstgras. De geur van vers gemaaid gras is niet meer op het sportterrein te ruiken. Maar gelukkig is er die mooie houten tribune nog, die grotendeels de drang naar vernieuwing lijkt te weerstaan.