Het lag al een tijdje op onze grote stapel voetbalboeken, maar eindelijk vonden we tijd om Das Grosse 11 Freunde Buch: Eine wilde Fahrt durch 20 Jahre Fußballkultur te lezen. Het boek van onze Duitse voetbalcultuurcollega’s van 11 Freunde, dat uitkwam vanwege van het twintigjarig jubileum van das Magazin für Fussbalkultur. Net als bij Staantribune kijken de redacteuren van 11 Freunde vanuit de fans naar voetbal, met humor en ironie én met respect voor de staantribunecultuur.

De terugblik maakt duidelijk hoe de voetbalwereld in twintig jaar is veranderd. De volkssport is een durchgeknallt, doorgedraaid onderdeel geworden van een wereldomvattende entertainmentindustrie. Het gaat vooral om geld.

Retortenklub

Met een club als RB Leipzig, een Retortenklub (‘reageerbuisclub’) heeft de redactie van 11 Freunde dan ook helemaal niks. Het magazine heeft meer met Traditionsvereine als Kickers Offenbach, Alemannia Aachen en Waldhof Mannheim. Verenigingen met cultuur, een verleden, waar supporters nog meetellen.

Hoffenheim

Zo stond in maart 2006 een reportage in 11 Freunde over Waldhof Mannheim en de opkomst van TSG 1889 Hoffenheim. Waldhof Mannheim was (terecht) bang voor deze nieuwe, rijke concurrent uit de buurt. De auteur van het stuk was duidelijk: misschien komt Hoffenheim ooit in de Bundesliga, maar de club zal nooit supporters hebben die slapeloze nachten doormaken omdat Hoffenheim dreigt te degraderen. Of dat klopt, durf ik niet te zeggen. Maar het maakt wel duidelijk hoe 11 Freunde er destijds over dacht (en vermoedelijk nog steeds).

Altona

11 Freunde laat prachtige foto’s zien van ‘echte’ supporters, uit heden en verleden. Zoals deze fan van Altona’93, die een Kutte (een spijkerjasje met emblemen) draagt. De club uit Hamburg is een van de oudste clubs van Duitsland en pendelt de laatste jaren tussen Regionalliga (vierde niveau) en Oberliga (vijfde niveau). Het stadion, de Aldolf-Jäger Kampfbahn, is een must see voor stadionliefhebbers.

Altona’93 - 11 Freunde

Op een andere foto zien we Andora, die al decennia Union Berlin volgt.

Union Berlin - 11 Freunde

Ook werkt 11 Freunde, net als Staantribune, samen met de Britse topfotograaf Stuart Roy Clarke. Hier zien we een van zijn bekendste foto’s: die van de Tyne Wear derby tussen Sunderland en Newcastle in 1992.

Tyne Wear derby

De foto’s van Kai Senf zijn minder bekend. Deze hieronder is van een promotie-degradatiewedstrijd  tussen HSV en KSC uit 2015. HSV redde toen het vege lijf.

HSV - KSC

Humor

‘Echte’ supporters, mooie foto’s , interessante interviews en humor zijn belangrijke onderdelen van 11 Freunde. De humor is soms flauw, maar vaak een oneliner met een kwinkslag. Als SV Darmstadt 98 in 2015 verrassend promoveert naar de Bundesliga, spreekt het blad van Auferstanden in Ruinen. Dat is niet alleen vanwege het bouwvallige Stadion am Böllenfalltor, maar ook een knipoog naar de eerste regel van het oude DDR-volkslied (‘Auferstanden aus Ruinen’).

11 Freunde Buch

Het jubileumboek Das Grosse 11 Freunde Buch is een feest der herkenning, een mooi overzicht van twintig jaar 11Freunde. Dat er nog vele jaren mogen volgen!