Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen.

Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden, zoals Lebohang Mokoena, vergaan? FM-verslaafde Robert Breukers licht de komende dagen tien spelers uit.

Roberts absolute nummer 1: Lebohang Mokoena

Lebohang Mokoena was het allerbeste ‘koopje’ van het spel. In Football Manager 2006 liep hij altijd ‘1 op 1’, wat mede door zijn snelheid kwam. En dat voor slechts € 600.000. Eigenlijk was Lebohang de Usain Bolt die wél kon voetballen. Een garantie voor een schitterende digitale carrière.

Hoewel hij een relatief hoge blessuregevoeligheid had, was hij nooit lang uit de roulatie. In het echte leven heeft Mokoena het helaas niet ver geschopt. Zijn meest memorabele actie was de overstap van Orlando Pirates naar rivaal Mamelodi Sundowns. Lebohang maakte nooit speelminuten buiten Zuid-Afrika. Wel speelde hij acht interlands voor zijn vaderland.

Top tien

Lees de hele Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg.

In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving. Je kunt het nummer bestellen in onze webshop. Football Manager is hier te bestellen.