Het is soms moeilijk te verklaren waarom je fan bent van een speler. In een enkel geval is dat zelfs een raadsel. Eind jaren zeventig was dat aan de orde bij  de vandaag 63 geworden Pétur Pétursson.

Hij speelde niet bij mijn favoriete club, maar ik hoopte iedere week dat hij scoorde. Hij had een soort James Dean-achtige uitstraling. Ongrijpbaar, jongensachtig, succesvol. Zijn allitererende naam speelde zeker een rol. De wonderkicksen van Pétur Pétursson was een geloofwaardig heldenepos geweest. Zou hij ooit de finale van de Champions League hebben gehaald, dan had hij zeker in de laatste minuut de winnende gescoord.

Dat de spits van Feyenoord uit IJsland kwam, was de kers op de taart. De eilandstaat in de Atlantische Oceaan oefende op mij als veertienjarige jongen een grote aantrekkingskracht uit. Ik droomde ervan het mystieke land met de geisers ooit zelf te bezoeken. Dat Pétursson bij IA Akranes had leren voetballen, was destijds in mijn ogen een garantie voor succes.

Huisvader

Op 7 mei 2009 was het zover. Ruim dertig jaar na zijn entree in De Kuip stond ik oog in oog met mijn voormalige held. In Reykjavik. Hij had zojuist training gegeven bij KR. Na afloop mijmerden wij samen op zijn kantoor over zijn tijd in Rotterdam. Voor mij zat een keurige huisvader van zes kinderen, die ervan droomde om ooit terug te keren in de Maasstad. Hij zou er een moord voor doen om assistent bij Feyenoord te worden, maar hij was nog niet gebeld.

Doordat zijn lange blonde haar inmiddels verdwenen was en hij getooid was met een keurige kantoorbril, was van James Dean nog weinig sprake. In plaats daarvan zat ik tegenover een bijna schuchtere, maar uiterst sympathieke IJslander die van ieder sterrendom ontdaan was.

Na afloop twijfelde ik of ik er goed aan had gedaan hem op te zoeken. Aan de mythe was een aardse ontmoeting toegevoegd, wat afbreuk deed aan mijn herinnering. Desondanks ben ik nog steeds fan.

Hans Douw is de Groundhopper des Vaderlands en schrijver van de bestseller Voetballiefde zonder Grenzen, te bestellen in de Staantribune Webshop.  

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw