Tot 2017 was het Illovszky Rudolf Stadion in Boedapest een heerlijke betonbak zonder luxe. Veel staantribunes, een oude kantine onder de hoofdtribune en een kapot, kolossaal scorebord uit lang vervlogen tijden.

Tussen 2017 en 2019 is het stadion helaas volledig afgebroken, waarna er een dertien-in-een-dozijn stadion voor terugkwam. Het zoveelste oude stadion dat vernietigd is in Hongarije, waar de laatste vijftien jaar een behoorlijke kaalslag is gepleegd op oude stadions. Eerder waren namelijk al de stadions van Ferencváros, Újpest, Honvéd, MTK Boedapest en het Ferenc Puskásstadion compleet vernieuwd. En daarmee hebben we het alleen nog maar over Boedapest.

Het oude Illovszky Rudolf Stadion van Vasas SC bestond eigenlijk uit twee tribunes aan beide lange zijdes, die doorliepen achter een van de doelen. De ene tribune deed dat met een ronde boog, zoals we gewend zijn bij stadions met een sintelbaan. In de andere tribune zat een knik, maar beide werden verbonden door een monsterlijk scorebord, dat al jarenlang niet meer werd gebruikt. Dat geldt ook voor de oude sintelbaan, die inmiddels bijna niet meer zichtbaar was door het vele gras.

Vasas SC-monument

Al eerder schreef ik over het merkwaardige monument achter een van de doelen, waar de as is verstrooid van enkele overleden oud-spelers. Nergens anders zag ik op zo’n vreemde plek een monument in een stadion. Laat staan een strooiveld voor de as van de overledenen.

Bovenop de (enige) overdekte hoofdtribune van het stadion was een enkele ‘skybox’ gezet, compleet met kunstgras en goedkoop plastic tuinmeubilair. De terreinknechten, ondertussen druk bezig met de grasmat, wisten natuurlijk allang dat het stadion op de nominatie stond om gesloopt te worden. Dat ik mij niet hoefde te verantwoorden voor mijn bezoekje destijds in 2015, klinkt dan opeens heel logisch.