Komende weken besteden we aandacht aan het boek Nii Lamptey – De Vloek van Pelé van Staantribune-redacteur Joris Kaper. Het boek vertelt het verhaal over het bizarre leven en de voetbalcarrière van de oud-speler van onder meer Anderlecht en PSV.

Benieuwd? Lees dan hier een exclusieve voorpublicatie van het boek. Hoe kon het dat Nii Lamptey op een vals paspoort België binnenkwam? En hoe kwam hij aan dat paspoort?

 

De grote Pelé zag de veertienjarige Nii Lamptey voetballen en wist het zeker: Lamptey wordt mijn opvolger. De Ghanees Nii schittert op een jeugd-WK en wordt door het Belgische Anderlecht ingelijfd. Op jonge leeftijd maakt hij zijn debuut bij Anderlecht. Ook maakt hij ondertussen furore met de jeugdteams van Ghana. Met zijn mentaliteit en instelling is weinig mis. Na Anderlecht kent Nii een goed seizoen bij PSV, maar daarna glijdt zijn carrière langzaam af en wordt duidelijk dat hij Pelé niet zal evenaren.

Een moeilijke jeugd, nauwelijks scholing, blessures en een foute spelersmakelaar zorgen ervoor dat hij niet de carrière krijgt die hij verdient. Maar ook het verlies van twee van zijn kinderen en een fout huwelijk dragen bij aan zijn persoonlijke drama.

In de nadagen van zijn carrière start Nii een school voor kinderen in Ghana om hen een goede toekomst te bieden. Een veeboerderij en voetbalacademie volgen en het leven lacht hem eindelijk toe. Voor even. Want na een huwelijk van negentien jaar komt hij er achter dat de drie kinderen die hij heeft met zijn vrouw, niet zijn biologische kinderen blijken. Een slepende rechtszaak volgt en Nii geeft toe zelfmoord overwogen te hebben. Gelukkig ziet Nii zichzelf niet als een verliezer. Meer als een overlever die weigert zich kapot te laten maken.

De biografie van Nii Lamptey is geschreven door Staantribune-redacteur Joris Kaper. Het voorwoord is geschreven door oud-trainer Aad de Mos (onder meer PSV, Anderlecht, Ajax en KV Mechelen) en oud-manager van Anderlecht, Michel Verschueren.

Nii Lamptey – De Vloek van Pelé is nu overal verkrijgbaar.