Na vijftien jaar stopt John Achterberg als keeperstrainer van Liverpool. De 52-jarige Utrechter is toe aan een nieuwe uitdaging, meldt hij op de website van The Reds. Voor ons boek Missie aan de Mersey – John Achterberg en de weg naar de wereldtop met Liverpool volgde schrijver Tom van Hulsen Achterberg enkele jaren op de voet. Ook sprak hij uitgebreid met Liverpool-trainer Jürgen Klopp, over wie de keeperstrainer lovend is in zijn dankwoord. “Hij is een van de beste coaches in de geschiedenis van de stad, de club en het voetbal wereldwijd. Ik kan hem niet genoeg bedanken voor alles wat hij voor mij en mijn familie heeft gedaan en voor het vertrouwen dat hij me gaf om mijn werk zo goed mogelijk te doen.”

Jürgen Klopp is op zijn beurt ook lovend over Achterberg, zo vertelt hij in Missie aan de Mersey. Bij zijn aanstelling had Liverpool een etentje geregeld in The Hope Street Hotel met Achterberg, assistent-trainer Pepijn Lijnders en enkele mensen uit het bestuur.

Klopp kan zich die avond nog goed voor de geest halen, vertelt hij desgevraagd, ontspannen als altijd. “John zat naast me aan tafel en ik vond hem meteen een aardige vent”, zegt Klopp. “We konden vanaf het eerste moment goed opschieten met elkaar. Soms weet je niet waar je over moet praten als je iemand voor het eerst ontmoet, maar daar was absoluut geen sprake van. We waren quite chatty, spraken in een vriendschappelijke sfeer over van alles en nog wat. Het was geen officieel diner, dat scheelde. Ik weet nog wel dat ik de drankjes die John dronk een beetje vreemd vond. Hij dronk geen alcohol, maar alleen van die hele zoete frisdrankjes, afschuwelijk, haha.”

Klopp lacht zijn bulderende lach. “Op een gegeven moment wees ik naar een gerecht op de menukaart en zei tegen John: ‘Kun jij dit voor me vertalen?’ En John zei: ‘Nee sorry, ik heb geen idee.’ Ik vroeg hem: ‘Maar hoelang woon je nu al in Engeland?’ En John zei: ‘Zeventien jaar.’ Ha, dat vond ik mooi, zeventien jaar in het land, maar geen idee van de menukaart in dit soort restaurants, omdat het hem gewoon niet zo interesseerde.”

Liverpool

“Ik heb John ook nog wat dingen gevraagd over zijn achtergrond, waar hij vandaan kwam en wat hij had gedaan in de voetbalwereld. Vanaf de allereerste seconde wist ik: deze jongen is geboren om keeper te worden. Ik weet ook bijna zeker dat hij nu nog steeds keeper zou zijn als zijn lichaam het allemaal nog aan zou kunnen. Het is zijn grootste passie. Incredible. Keepen en zijn familie: dat zijn de twee dingen die hij nodig heeft in het leven.”

Volgens Klopp is het nooit een discussiepunt geweest of Achterberg bij Liverpool zou mogen blijven, na de komst van de Duitser als trainer. Klopp: “Voordat ik tekende, zei Mike Gordon (de directeur, die namens eigenaar John W. Henry veel zaken bij de club regelt, red.) tegen me: ‘Je kunt meenemen wie je wilt, maar twee mensen in de staf moeten blijven: Pepijn Lijnders en John Achterberg.’ Dus dat was al besloten. En ik vond dat prima. Op dat moment kende ik sowieso geen andere goede keeperstrainer die beschikbaar was.”

“Je kunt bovendien niet altijd zomaar iedereen contracteren die je wilt. Toen ik als trainer vertrok bij Mainz bijvoorbeeld, had ik geen andere club. Maar ik zei tegen de keeperstrainer – Stephan Kuhnert, die een goede vriend van me is – dat ik hem mee wilde nemen als ik een nieuw club zou krijgen. Maar Stephan bedankte, hij zei dat hij dat niet kon maken tegenover Mainz, waar hij een echte club- legende is. Dat begreep ik.”

“En toen ik vertrok bij Dortmund, had ik precies dezelfde situatie. Teddy de Beer was de keeperstrainer, en hij wilde graag bij Dortmund blijven. Dus ik had sowieso een nieuwe keeperstrainer nodig – en John zat al bij Liverpool, dus dat kwam goed uit. Maar inderdaad: je moet wel een klik voelen met iemand met wie je zo nauw gaat samenwerken. Nou, die klik was er direct. Ik zei wel tegen John: ‘Ik weet niet of het gaat werken hoor, een Duitser en een Nederlander samen in de trainersstaf, haha.’ Dat was uiteraard een grapje, maar iedereen kent de rivaliteit tussen Duitsland en Nederland in het voetbal. Als we tegen elkaar moeten spelen, dan gaat het er fanatiek aan toe. Maar onze instelling is vaak juist dezelfde. We hebben met mijzelf en Peter Krawietz twee Duitsers in de staf, en met John en Pepijn twee Nederlanders en dat gaat uitstekend!”

Perfectie

“Ik ben altijd gezegend geweest met heel gepassioneerde keeperstrainers: Stephan Kuhnert, Teddy de Beer en nu weer John Achterberg. Hij bereidt zijn trainingen altijd tot in de perfectie voor, en vaak doet hij dat ver van tevoren. Ik kom zelf vaak niet verder dan de eerstvolgende wedstrijd, maar John heeft oefeningen klaar voor de komende zes weken. Als hij nu zijn beide handen zou breken, dan kunnen we zonder problemen nóg zes weken vooruit.”

“Onvoorstelbaar, hoe geobsedeerd hij is, in de goede zin van het woord. Ik denk niet dat dat speciaal iets Nederlands is, het is meer iets dat bij Johnny Achterberg hoort. Hij denkt constant aan wat er te verbeteren valt, en op welke manier dat het beste bereikt kan worden.”

“Pepijn Lijnders zit eigenlijk op dezelfde manier in elkaar, wat dat betreft. Ik denk ook niet dat Pepijn een specifiek Nederlandse trainer is, want ik weet niet wat dat is, maar hij is werkelijk een uitstekende trainer, een van de beste met wie ik heb gewerkt. Hij is heel erg op het voetbal zelf georiënteerd. Ik kom uit Duitsland, en wij staan erom bekend erg van organisatie te houden. Als je een Duitser samenbrengt met een Nederlander die heel erg gefocust is op balbezit, en hoe daarop te trainen, dan werkt dat blijkbaar erg goed, haha. Maar dan nog: ik weet niet wat een typisch Duitse en een typisch Nederlandse trainer is. John bijvoorbeeld komt wel uit Nederland, maar is heel erg gevormd door de lange tijd die hij al in Engeland woont. En Pepijn heeft lang in Portugal bij FC Porto gewerkt en zit nu ook alweer jaren in Engeland. Al je ervaringen tezamen maken je tot de trainer die je bent.”

In de luwte

“Dat zowel John als Pepijn in Nederland misschien niet heel bekende trainers zijn, komt ook door de rol die ze hebben. Ze werken wat meer op de achtergrond. Alle aandacht gaat vaak uit naar de hoofdtrainer, en eigenlijk is dat heel vreemd, want we weten allemaal hoe belangrijk het werk is dat de andere mensen in de trainersstaf doen. Maar het trekt wat minder de aandacht, zeker het werk van een keeperstrainer. Zeker als het goed gaat, dan werk je in de luwte.”

“Soms is dat een voordeel. Maar soms krijgt hij ook niet de waardering die hij verdient. Als Alisson goed speelt, zal er nooit iemand zeggen dat dat door John komt. Andersom is het soms wel zo: als het slecht gaat kan er kritiek komen op de keeperstrainer. Ik weet dat dat onzin is.”

Lees het hele interview met Jürgen Klopp in Missie aan de Mersey, verkrijgbaar in de Staantribune Webshop. Ook verkrijgbaar in het Engels.

Missie aan de Mersey - John Achterberg

Foto: Pro Shots