Voetbalclub Prague Raptors richt zich voornamelijk op expats die in Praag wonen. In de Twitterbiografie van de Prague Raptors is de volgende flitsende tekst te lezen: “New, High Energy, Inclusive, Multi-Cultural, Non-Profit Football Club with over 50 nationalities based in Prague”. De club is een opvallende en vreemde eend in de Tsjechische voetbalbijt.

Deze bijzondere club, waaraan we ook aandacht besteedden in een podcast, bestaat pas een paar jaar. Oprichter, voorzitter en hoofdsponsor Daz Moss: “Mijn Tsjechische vrouw Petra en ik woonden met onze kinderen in Barcelona. Het was daar heerlijk. We zaten op zo’n honderd meter van het strand. Maar ineens kreeg ik een berichtje op LinkedIn van een headhunter met de vraag of ik interesse had in een baan in Praag. Het was een hele afweging, maar we besloten uiteindelijk om het toch te doen. Ik ben een supporter van Leeds United, maar ook algemene voetballiefhebber.

Hier in Tsjechië miste ik het voetbal en toen stelde mijn zoontje Lukas voor om zelf een club te beginnen. Hij heeft ook de naam verzonnen, want toen ik aan hem vroeg hoe we de club moesten noemen, kwam hij met T-Rex op de proppen. Prague T-Rex vond ik niet zo mooi klinken, dus ik vroeg hem naar een nieuwe naam. Hij is gek op Jurassic Park en kwam hij weer met een dinosaurus. Ditmaal Raptors, en dat vond ik meteen heel goed klinken. Het electric blue waarin we spelen, komt ook door Lukas, want dat is zijn lievelingskleur.”

Expats

“Het idee om een voetbalclub te starten, hadden we in de zomer van 2017. In het voorjaar van 2018 deed ik een oproep aan spelers in Praag om zich te melden voor proeftrainingen en een paar maanden later speelde Prague Raptors voor het eerst een echte wedstrijd. Bij elkaar hebben we zo’n honderd spelers nu. Dat lijkt veel voor twee elftallen, maar dat hebben we wel nodig. Expats zijn vaak op reis voor hun werk of op bezoek bij familie in hun thuisland, dus een brede selectie is geen overbodige luxe. Ook al omdat sommigen tijdens het seizoen ineens verhuizen naar een ander land. Door die brede selectie kunnen we dat altijd opvangen. Het heeft soms wel als nadeel dat enkele spelers niet aan voetballen toekomen als het heel druk is. We overwegen daarom ook een derde mannenteam op te richten.”

Normen en waarden

Voor Moss is het belangrijk dat zijn club bepaalde normen en waarden uitdraagt. Dat is vanaf het begin af aan zijn uitgangspunt geweest. “Ik wilde een progressieve, moderne voetbalclub beginnen, waar iedereen welkom is, ongeacht nationaliteit, geslacht of seksuele voorkeur. Dat zullen veel clubs zeggen, maar bij Prague Raptors willen we dat actief uitdragen. Vandaar dat we een samenwerking hebben met FARE, een organisatie die actief strijdt tegen discriminatie in het voetbal. We hebben een speciaal voetbalshirt laten maken met de tekst ‘Football v Homofobia’ op de voorkant. Het heeft roze accenten en de regenboogkleuren.”

“Op de mouwen van al onze tenues staat Brave Bear, een Tsjechische organisatie die leuke dingen organiseert voor kinderen met kanker. Jaarlijks maken wij daar een donatie naar over. Op het veld hebben wij als club ook een bepaalde filosofie. We accepteren geen fopduiken, nepblessures of andere valsspelerij. Daar treden we streng tegen op. Als we daardoor minder winnen, is dat maar zo.”

Moss heeft grote plannen met Prague Raptors voor de toekomst. “We spelen momenteel op het achtste niveau, maar ik denk dat we qua spelers nu al mee zouden kunnen doen op het zesde. Afgelopen seizoen stonden we bovenin, maar door corona werden alle uitslagen geschrapt en konden we niet promoveren. Dat blijft jammer. Het doel is om in 2027 betaald voetbal te gaan spelen en dan denk ik in eerste instantie aan de tweede divisie. Dat moet in principe wel haalbaar zijn, maar stel dat we dat bereiken, dan wil ik ook promoveren naar het hoogste niveau. Het is overigens nog ver weg, want vanaf de vijfde divisie moet je spelers gaan betalen. Momenteel is het omgekeerd en betalen de spelers contributie.”

Prague Raptors

De hele reportage over Prague Raptors FC staat in Staantribune #32, (na) te bestellen in de Staantribune Webshop en/of natuurlijk verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune.