In Rio zijn er vier grote clubs die de dienst uitmaken: Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama en Botafogo. Toch komt geen enkele van de stadsderby’s in de buurt van de Fla-Flu derby. “Dat is gewoon dé wedstrijd”, vertelt Flamengo-supporter Farias in Staantribune #37. “Het grootste duel van allemaal.”

Er zijn altijd strubbelingen tussen de supporters van Flamengo en Fluminense, maar de rivaliteit is tegenwoordig een stuk gezonder dan in het verleden. “Flamengo – Vasco is de gewelddadigste wedstrijd in Rio”, zegt Marcello Neves, sportjournalist van het toonaangevende Braziliaanse medium O Globo. “Fla–Flu staat meer bekend om de enorme strijd op het veld.” Flamengo-supporter Farias bevestigt dat de echte rellen vooral plaatsvinden tegen Vasco da Gama. “Maar ook tegen Fluminense zullen er altijd kleine incidenten blijven. Veel drank, drugs en testosteron, hè.”

Marquinhos Calazans

De gebeurtenis rond Fluminense-aanvaller Marquinhos Calazans moet volgens hem als een incident worden gezien. “Er is altijd een hoop frustratie in Brazilië. Over de economie, het onderwijs en soms blaast dat op. In het geval van Marquinhos uitte zich dat op een totaal verkeerde manier.”

Flamengo - Fluminense

De talentvolle Braziliaanse aanvaller is in 2018 een avondje stappen in een bar, samen met zijn vriendin en een stel goede vrienden. In de loop van de avond wordt hij herkend door een aantal fans van Flamengo. De voetballer krijgt al snel door dat de supporters van de rivaal er alles aan doen om hem te provoceren. Hij besluit te vertrekken en gaat nog wat eten bij een snackbar iets verderop. De supporters volgen hem en gaan verder met het irriteren van Calazans. Als hij even later opkomt voor zijn vriendin, ontstaat een matpartij. De voetballer wordt hard geraakt op zijn knie. Die is al niet al te sterk, omdat hij bezig is aan een langdurige revalidatie.

Door de aanval van de fans moet Calazans opnieuw onder het mes en staat hij weer acht maanden aan de kant. “Door die blessures is hij nooit meer zichzelf geworden op het veld”, zegt Fluminense-fan Vinícius. Tegenwoordig is Calazans door FC São Paulo verhuurd aan de kleine club CRB. Het incident wordt gezien als een dieptepunt in de geschiedenis van de Fla-Flu derby.

Lees meer over deze derby in Staantribune nummer 37, verkrijgbaar in de webshop en natuurlijk bij een abonnement op Staantribune.

Flamengo - Fluminense