Wat de Rode Duivels kunnen leren van de Nederlandse watersnoodramp

Het is 12 maart 1953 als Nederland in het Parc des Princes de zogeheten ‘Watersnoodwedstrijd’ speelt tegen Frankrijk. De watersnoodramp van 1 februari had dat jaar in Nederland aan 1.836 mensen het leven gekost en de wedstrijd in Parijs was bedoeld om geld in te zamelen voor het Rampenfonds. Op 4 maart had in Rotterdam al eerder een dergelijke wedstrijd plaatsgevonden tegen Denemarken (1-2).

Nederland won in Parijs met 1-2, dankzij doelpunten van Bertus de Harder en Bram Appel. “Na een zeer gecompliceerde combinatie kwam de voorhoede voltallig in het Franse doelgebied terecht”, luidde het commentaar. Voor Frankrijk scoorde Jean Saunier, “op uiterst geraffineerde wijze.”

De enige nog levende basisspeler uit het Nederlandse elftal is overigens Kees Rijvers, die in Frankrijk bij Stade France en Saint-Etienne voetbalde, in België Beringen trainde en in Nederland onder andere bij NAC Breda speelde en bondscoach was van het Nederlands elftal.

“Het spel van de Nederlandse beroepsspelers”, zo luidt het commentaar bij een filmverslag uit die tijd, “moet voor de duizenden landgenoten op de tribunes wel een openbaring zijn geweest: hun technische vaardigheid en het tempo waarin ze speelden en het uithoudingsvermogen brachten de kenners in verrukking.”

“Namens de Nederlandse bloemisterijen werd aan de spelers van beide elftallen een bosje bloemen aangeboden.”

De bondscoach van de Nederlandse ploeg die daar de hand in had, was de voor de gelegenheid aangestelde Franse oud-international Edmond Delfour. Hij nam als speler van RC Paris en RC Roubaix met Frankrijk deel aan drie WK’s en werd in België trainer van Union Sint-Gilloise, Cercle Brugge en AA Gent (twee keer). Bij die laatste club introduceerde hij wat Heli Rombaut in zijn ‘Buffalo Bijbel’ (naslagwerk over AA Gent) het Tourbillonsysteem of draaikolksysteem noemt: “In een klassieke WM-opstelling zaten spelers nogal in een keurslijf gewrongen. Delfour gooide het allemaal op een hoopje.” Hij gaf spelers meer vrijheid. “Niet te verwonderen dat de tegenstrevers een beetje van slag waren met dat nieuwe systeem.”

Benieuwd of Marc Wilmots – die in Frankrijk voetbalde bij Bordeaux – vandaag tegen Ierland ook zo’n wervelende dynamiek in de Rode Duivels gepompt krijgt en of ze met zijn Deltaplan zelfverzekerd het hoofd boven water houden. Want het is niet vanzelfsprekend om een nieuw Belgisch zelfbewustzijn te creëren. Tous ensemble (‘allemaal samen’) luidt de slogan, maar dat moet dan kennelijk wel aan het handje van de noorderburen, want het regent Nederlandse analisten in de Belgische media: Hugo Borst en Henk Spaan in De Standaard, Jan en Youri Mulder op de VRT, Bert Maalderink op de persconferenties, Aad de Mos en Johan Boskamp. Aan reddingsboeien die ze de spartelende Duivels toewerpen, zal het in elk geval niet gelegen hebben. Zwemmen, jongens!