Rusland maakt zich al een tijdje op voor het WK van komende zomer, daarbij hoort natuurlijk ook een speciaal geschreven lied. Dit jaar is het Russische duo Polina Gargarina en Egor Kreed de gelukkige. Zij moeten zorgen voor een plaat die onder meer de nummers van Shakira, Ricky Martin en Los Ramblers op moet volgen. Staantribune heeft alle voorgaande World Cup anthems op een rijtje gezet.

Chili 1962: El Rock del Mundial – Los Ramblers
Het WK van 1962 in Chili was het eerste toernooi waar een speciaal nummer voor werd geschreven. Jorge Rojas van Los Ramblers schreef het lied. Het rock-and-rollnummer moest in de Chileense hitlijsten opboksen tegen hits van Elvis Presley en Cliff Richard en werd meteen de meest verkochte single uit de geschiedenis van de Chileense muziek. Het nationale elftal van Chili deed het destijds minder goed en moest in de halve finale zijn meerdere erkennen in het Brazilië van Garrincha en Pelé.

Engeland 1966: World Cup Willie – Lonnie Donegan
World Cup Willie, de officiële mascotte van het wereldkampioenschap van 1966 werd door Lonnie Donegan tot onderwerp van zijn WK-plaat gebombardeerd. De leeuw, gehuld in Britse kleuren, is volgens de tekst de favoriet voor de titel. Ondanks dat dit nummer inmiddels gedateerd is, blijft het tot op heden een van de meest iconische WK-platen. Daarnaast bracht World Cup Willie in Engeland precies teweeg waar hij volgens de tekst op hoopte: een wereldtitel voor het Engelse elftal.

Mexico 1970: Fútbol México 70 – Los Hermanos Zavala
Door dit nummer kreeg het eindtoernooi een extra Mexicaans tintje. Los Hermanos Zavala bracht de plaat als een mix tussen de muziek uit het begin van een slecht reclamespotje en een live gespeeld stuk van een mariachi-band. Voor de liefhebber zal bij het horen van dit nummer toch nog even worden teruggedacht aan een kolkend Estadio Azteca tijdens de finale tussen het Brazilië van Carlos Alberto en het Italië van Giacinto Facchetti.

Duitsland 1974: Futbol – Maryla Rodowicz
Het WK waarin Nederland net naast een wereldtitel greep en voor het eerst sinds 1938 deelnam aan het mondiale toernooi, werd bezongen door de Poolse Maryla Rodowicz. Dit keer werd er niet alleen in de taal van het organisatorische land gezongen. Sterker nog, het grootste gedeelte van de tekst was Pools. Ook werd er een gedeelte in het Duits, Spaans, Russisch en Engels gezongen.

Argentinië 1978: El Mundial – Ennio Morricone
Italiaan Ennio Morricone schreef in 1978 het toernooinummer, dat werd gespeeld door het Buenos Aires Municipal Symphony. Dat de Italiaan vooral bekendheid verwierf met het componeren van filmmuziek, blijkt wel uit de zes Oscar-nominaties die hij op zijn naam heeft staan.

Spanje 1982: El Mundial – Placido Domingo
In 1982 ontbrak Oranje na twee opeenvolgende WK-finales. Ondanks het gemis van het Nederlands Elftal zal het nummer van Placido Domingo nog wel bekend voorkomen bij menig voetbalfans. De authentieke Spaanse klanken doen al gauw verlangen naar een zonnig strand en een glas sangría.

Mexico 1986: Hot, Hot, Hot – Arrow
Niet alleen tijdens het WK in Mexico werd dit nummer platgedraaid, ook in films, bij dartwedstrijden en op strandfeestjes was en is deze plaat nog altijd erg in trek. De Caribische klanken waren echter niet te horen bij wedstrijden van Oranje, dat voor het tweede toernooi op rij afwezig was. De bekende kopbal van Georges Grün deed de mannen van bondscoach Leo Beenhakker de das om. Het Argentinië van Diego Maradona ging uiteindelijk met de titel aan de haal.

Italië 1990: Un’estate Italiana – Edoardo Bennato
Un’estate Italiana (‘Een Italiaanse zomer’) wist in veel landen de top vijftig binnen te dringen. Het nummer werd zelfs in een aantal andere talen vertaald en wist daardoor wereldwijde bekendheid  te vergaren. In West-Duitsland stond het nummer tijdens en kort na het wereldkampioenschap op plek twee van meest geliefde nummers. Niet heel gek, aangezien de Duitsers bij het horen waarschijnlijk denken aan de revanche op Argentinië in de finale.

Verenigde Staten 1994: Gloryland – Daryl Hall en Sounds of Blackness
In Amerika pakten ze flink uit met een naam als Daryl Hall, bekend van het duo Daryl Hall & John Oates. Hall, die tien jaar ervoor met Oates grote hits scoorde met nummers als Rich Girl en Maneater, kreeg de opdracht om samen met Sound of Blackness een nummer voor het WK te zingen. Het succes bleef dit keer echter uit voor de Amerikaanse zanger. Het wereldkampioenschap zal meer herinnerd worden als het toernooi van Hristo Stoichkov, Romário en Gheorghe Hagi.

Frankrijk 1998: La Copa de la Vida – Ricky Martin
The Cup of Life, zo luidt de titel in het Engels, verwijst naar het wereldkampioenschap van 1998, het toernooi waarin Nederland op een vierde plaats eindigde. Oranje had in de groep aan één overwinning genoeg en speelde de andere twee duels tegen Mexico en België gelijk. Nederland reikte tot de halve finale, waarin het zijn meerdere moest erkennen in Brazilië. Uiteindelijk won gastland Frankrijk de finale van Brazilië door twee goals van Zinédine Zidane.

Zuid-Korea & Japan 2002: Anthem – Vangelis
Dit nummer zal voor veel Zuid-Koreanen nostalgische gevoelens oproepen. Onder leiding van Guus Hiddink zorgden het land voor een grote stunt gezorgd. Het team met spelers als Park Ji-Sung en Lee Young Pyo, die na het wereldkampioenschap samen met Hiddink naar PSV vertrokken, kreeg het voor elkaar om als vierde te eindigen in eigen land.

Duitsland 2006: The Time of Our Lives – Il Divo
Samen met Toni Braxton bracht de internationale operagroep Il Divo het officiële WK-nummer van 2006 uit. Het nummer werd een succes en eindigde in vijf landen in de top veertig.

Zuid-Afrika 2010: Waka Waka – Shakira
We willen ze liever vergeten: de beelden van Iker Casillas die op wonderbaarlijke wijze met zijn grote teen de inzet van Arjen Robben keert tijdens de finale van 2010. Toch zijn er ook andere dingen waar meteen aan wordt gedacht bij het benoemen van dit WK, zoals het nummer dat Coca Cola uitbracht, WavinFlag van K’naan, of het officiële anthem Waka Waka van Shakira.

Brazilië 2014: We Are One – Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte
Nederland kwam ontketend uit de startblokken tijdens het WK van 2014. Spanje werd met 5-1 opzijgezet, onder meer door een wereldgoal van Robin van Persie. Ook Pitbull scoorde ongekend. Zijn WK-hit belandde in vier landen op de eerste plek in de top 40. In 22 landen was zijn nummer in de top tien terug te vinden, waaronder in Nederland.

Rusland 2018: Equipo – Polina Gargarina en Egor Kreed
Het wereldkampioenschap van 2018 staat over pak ‘em beet twee maanden op het programma. Dit jaar werd er voor het eerst sinds lange tijd niet aan een bekende internationale artiest gedacht voor het officiële lied. Het Russisch duo Gargarina en Kreed zal met dit nummer het toernooi aftrappen tijdens de openingsceremonie.