Tom van Hulsen, oud-hoofdredacteur van Voetbal International, is al sinds de jaren zeventig supporter van Ipswich Town. Hij schreef een boek over de club, getiteld Het Geheim van Ipswich. De ondertitel van het boek is Hoe Arnold Mühren en Frans Thijssen het Engelse voetbal veranderden. Dankzij deze twee Nederlanders werd Van Hulsen namelijk supporter van de Tractor Boys.

Het is ook dankzij deze twee spelers dat Engeland van Nederlandse voetballers is gaan houden. Mühren en Thijssen veranderden de hele manier van denken over voetbal op het eiland. Niet langer werd de bal blind naar voren geschopt, maar er werd geprobeerd om op te bouwen. Hoe dat proces verliep, lees je terug in het boek. Mühren, die als eerste in East Anglia arriveerde, had veel moeite met die veranderingen in het begin. In Het Geheim van Ipswich vertelt hij zelfs dat hij weer snel terug wilde naar Nederland.

Het boek is een gedetailleerd naslagwerk over de glorietijden van Ipswich Town eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Niet toevallig liepen deze jaren bijna parallel met de komst van de twee Nederlanders. In het boek lees je verder hoe het voor de twee Nederlanders is om ineens in een compleet andere (voetbal)cultuur te komen. Voor Arnold Mühren, die heel erg huisje-boompje-beestje is, was dat wat lastiger dan voor de meer wereldse Frans Thijssen. De Maldenaar ging mee met de Engelsen naar de pub, terwijl de Volendammer liever thuis zat.

Wat het boek mist, zijn meer persoonlijke noten van de schrijver zelf over zijn liefde voor Ipswich Town. Waar komt die liefde precies vandaan? En hoe uit zich dat? Bezoekt Van Hulsen Ipswich nog vaak? Daarnaast is het soms vrij gedetailleerd met alle doelpuntenmakers en gaat het iets te veel over de wedstrijden zelf. Het leukste zijn juist de verhalen over hoe Mühren en Thijssen hun tijd in Ipswich hebben beleefd, maar dat komt gelukkig ook veel aan bod in het boek.

Het beste hoofdstuk gaat niet over Mühren of Thijssen, maar over Mister John. John Cobbold was de excentrieke voorzitter van Ipswich Town in de tijd van de twee Nederlanders. Hij hield van drank en rare fratsen. Zo viel hij ooit dronken van een ezel af, midden tussen het orkest dat hij had gehuurd. Cobbold was ook een specialist in foute, seksistische opmerkingen. Wat dat betreft had hij de vader van Geer en Goor kunnen zijn.

Het Geheim van Ipswich is een aanrader voor iedere liefhebber van Engels voetbal, zeker voor hen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis. Het boek is namelijk niet alleen het verhaal van Mühren en Thijssen, maar ook van de provincieclub Ipswich Town, die jaren meedraaide in de top van het Engelse voetbal. De club greep vaak net naast de prijzen en dat maakt dat je mee gaat voelen met de club. Het is dan ook mooi dat de Tractor Boys toch nog een grote prijs pakken: de UEFA Cup, in een dubbele finale tegen AZ.

Maak kans op het boek!
Als lid van Staantribune kun je kans maken op een exemplaar van Het Geheim van Ipswich. Hoe? Dat is heel eenvoudig. Tag onder het bericht op onze Facebookpagina minstens drie vrienden die Staantribune ook zeker zouden moeten volgen. Onder de abonnees van Staantribune verloten we een boek.
NB: Meedoen is niet meer mogelijk! Het boek is inmiddels vergeven aan Staantribune-abonnee Lucien van Veen uit Enschede.

Je kunt Het Geheim van Ipswich ook online bestellen voor € 19,99.