Wilfred, is het Cambuurstadion het mooiste stadion van Nederland?
“Nee, joh. Niet bepaald.”

Is het wel het mooist gelegen stadion van Nederland?
“Het heeft wel wat, zo’n woonwijk.”

Is het dan het meest sfeervolle stadion van ons land?
“Oh ja, dat sowieso!”

Elke clubsupporter is trots op het eigen stadion. En als het stadion niet per se de schoonheidsprijs verdient, dan is men wel trots op de ligging ervan of de aanwezige sfeer. Voor journalist, columnist en presentator Wilfred Genee is dat niet anders. Als fan van SC Cambuur, iets wat hij bij Voetbal Inside zeker niet onder stoelen of banken steekt, geniet hij zichtbaar van het fanatisme wat bij sommige wedstrijden in Leeuwarden hangt. En bovenal doet hij daar zelf gewoon aan mee.Cambuurstadion
“Ik ben laatst nog bijna van het ereterras afgeflikkerd”, lacht hij. “Dat was in die wedstrijd tegen Ajax, toen Michiel Hemmen vlak voor tijd nog bijna de 2-1 maakte. Eberhard van der Laan, de burgermeester van Amsterdam, zat toen naast me en vroeg: ‘Hoort een sportjournalist niet objectief te zijn?’ Maar dat kan ik bij wedstrijden van Cambuur helemaal niet, joh. Ik leef mee, zeker als in het stadion zit.”

Kunstgras
Een volksclub, met een sfeervolle thuishaven middenin een woonwijk. Hoewel de voorkant van het stadion wordt ontsierd door twee winkelketens, die tegen de hoofdtribune aan staan, is de ligging vrij uniek. “Zoiets is natuurlijk bijzonder, de Vetkampstraat in Deventer is ook niet voor niets een begrip”, vertelt Genee. “Maar man, dat verschrikkelijk lelijke kunstgrasveld bij ons haalt veel van die charme weg. Dat is nou niet iets waarvan je denkt: daar ben ik trots op. Nee, totaal niet zelfs. Op de sfeer in het stadion daarentegen ben ik wel erg trots, zeker als het vol zit is het zó bijzonder.”

En vol zit het regelmatig in Leeuwarden. Zeker de wedstrijden tegen Heerenveen afgelopen seizoenen zorgden voor een intimiderende sfeer in het Cambuurstadion, duels waar voetballiefhebbers uit heel Nederland van smulden. “Als het bij ons leeft, dan leeft het ook echt; onderschat dat niet. Vorig seizoen was ik bij de Friese derby en toen was iedereen weer zo fanatiek. Alleen ben ik niet zo lang geleden ook bij Celtic – Rangers geweest en dan vallen alle derby’s erna helemaal in het niets. Daar zag ik een man van de tweede ring afvallen, da’s echt andere koek.”

Intense haat
“Maar die enorme haat tussen Cambuur en Heerenveen… ik heb daar helemaal niets mee”, vervolgt de VI-presentator. “Ik verbaas me daar altijd zo over. Fanatisme is mooi, maar er zit wel echt een grens aan. Natuurlijk: het is een volksclub, er gebeurt iets in zo’n stad en dat is prachtig, maar die intense haat; dan denk je bij jezelf: waar gaat dit over? Dat is toch nergens voor nodig?”

Potentie
Support your local
. Voor verreweg van de meeste supporters in Nederland gaat dat principe op, net zoals voor Genee. Geboren in Ljouwert, getogen in het Cambuurstadion. “Zoiets gaat automatisch, hè. Eens in de twee weken die kant op en dan ging het weer los”, vertelt hij. “Nu ik eraan terugdenk: we hebben in die tijd zóveel nacompetitie gespeeld en telkens redden we het net niet. We zijn eigenlijk een soort Feyenoord in het klein. Qua supporters, qua sfeer, maar voornamelijk qua tegenspoed. Zoveel potentie, maar het komt er zelden uit. En dat was al toen ik klein was.”

En voor een ploeg die traditiegetrouw bungelt tussen eerste en eredivisie wisselen hoogte- en dieptepunten zich in een rap tempo af. “De promotie in 1998, toen we wonnen in Zwolle”, herinnert Genee zich nog. “Ik heb de samenvattingen bij SBS die avond met mijn Cambuur-sjaal gepresenteerd, geweldig vond ik dat. Maar onlangs had je ook die bekeruitschakeling tegen AZ, dat was dan weer echt een domper. En vergeet vooral dat geweldige seizoen onder Dwight Lodeweges en later Henk de Jong niet. We waren thuis niet te verslaan, dat was echt de kracht van het Cambuurstadion.”Wilfred Genee SC Cambuur
Snelwegstadion
En zoals bij praktisch alle clubs in Nederland met traditioneel gelegen stadions wordt ook in Leeuwarden het geluid om een nieuw onderkomen steeds luider. “Misschien schop ik onze supporters wel tegen de benen aan, maar als je door wil groeien, móet je verkassen. Het is zelfs noodzakelijk. Cambuur heeft de potentie om een grote club te worden en dat moet je proberen uit te buiten”, klinkt het eerste instantie gedecideerd. “Alhoewel… je ziet bij clubs als ADO Den Haag en FC Utrecht dat een nieuw stadion ook niet per se voor een grotere club zorgt. Maar het stadion is voor mij in ieder geval niet heilig.”